Hőségben is kínoz a parlagfűpollen

2024.08.30. 13:39 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Bár az idei aszályos nyár nem kedvezett a parlagfű fejlődésének, az elmúlt napokban elkezdődött az allergén növény pollenszórása. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal munkatársai felderítik és ellenőrzik a gyomnövénnyel fertőzött területeket, és szükség esetén intézkednek annak kiirtásáról.

Kép

Novák Csaba, Agrárügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztályának vezetője elmondta: a lakosság, a gazdálkodók már évek óta jól tudják, hogy aki nem kaszálja vagy egyéb módon nem mentesíti a területét és bebizonyosodik, hogy az virágbimbós vagy virágzó parlagfűvel fertőzött, az illető büntetésre, akár kényszerkaszálásra is számíthat.

Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy mikortól kell számítani a növény megjelenésére és elvégezni a mentesítést. A gyomnövény az idei évben nagyon korán, akár április közepén is csírázni, kelni tudott, a parlag és a vetésre előkészített területeken. A júniusi csapadékosabb időjárás még kedvezett a gyors kelésének, fejlődésének.

A meleg és a csapadék mennyisége alapján akár már június végén kipattanhattak a virágport rejtő bimbók, és a pollenszórás egészen októberig eltarthat. Nagyon fontos, hogy még a virágpor levegőbe kerülése előtt kihúzzuk, lezúzzuk vagy lekaszáljuk a növényt, mert a pollenek nem csupán erősen allergének, ha a növény magot érlel, a földre hullva több évtizedig is megtartja csírázóképességét. Az osztályvezető kiemelte, magból pedig nincsen hiány.

A Parlagfű Információs Rendszeren keresztül Somogyban idén 49 bejelentés érkezett, melyek jellemzően belterületi földrészleteket érintenek, ezeknek a kivizsgálását, a közérdekű védekezés elrendelését az illetékes jegyzők végzik. Mivel a külterületeken és zártkertekben a Somogy Vármegyei Kormányhivatal feladatkörébe tartozik a parlagfű-ellenőrzés, ezért a lakossági bejelentések mellett hivatalból is végzik a felderítést a földhivatalok munkatársai.

Június óta 12 esetben mértek be parlagfűvel fertőzött területet és 13 helyrajzi számra rendeltek el közérdekű védekezést. Ez jóval kevesebb, mint tavaly ilyenkor, mivel az idei száraz, forró júliusi-augusztusi időjárás nem kedvezett a gyomnövény intenzív fejlődésének, a kezelt tarló területeken eddig szinte meg se tudott jelenni. Azonban, ha csapadékosra fordulna a szeptember, jóval nagyobb tömegben tudna kelni és rövid időn belül pollent szórni a parlagfű.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal