Hősök lepték el a Fonyódligeti Erzsébet-tábort

2023.07.19. 13:35 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Napsütés, Balaton, közösségépítés és szórakozás. Így lehet talán a legrövidebben megfogalmazni a tóparti Erzsébet-táborok esszenciáját, ahol idén nyáron is több ezer gyermek vakációzik. Ezen a héten mintegy 700 fiatal szerez életre szóló élményeket Fonyódligeten, ahol szerdán igazi hősökkel ismerkedtek meg.

A rendezvényen Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Móring József Attila kormánybiztos, dr. Neszményi Zsolt főispán, Hidvégi József, Fonyód polgármestere, Molnár Gábor vármegyei rendőrfőkapitány és Wéber Antal, a somogyi katasztrófavédelem igazgatója mondott beszédet.

Dr. Neszményi Zsolt elmondta, hogy a területvédelmi bizottság elnökeként jól látja, hogy a táborban most felvonuló szervezetek mennyire fontos munkát végeznek, és mekkora erőfeszítést tesznek azért, hogy az állampolgárok biztonságban élhessenek. Kiemelte, hogy Somogy vármegye speciális helyzetben van rendvédelmi szempontból, hiszen tartozik hozzá egy hosszú balatoni partszakasz, egy drávai határszakasz, a nyári fesztiválok, a Balaton-parti közlekedés, a turizmus és azzal együtt járó feladatok. Ezeket a nem könnyű teendőket a Hősök napján bemutatkozó szervezetek kiválóan és eredményesen ellátják, amiért köszönet illeti őket. A táborozó gyerekek pedig mindamellett, hogy tanulva, játszva, szórakozva tölthetik el az idejüket, megismerkedhetnek többek között a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a honvédség tevékenységével, s talán megtetszik nekik annyira, hogy felnőve ezen szervezetek valamelyikénél találják meg hivatásukat.

Az Erzsébet Táborok táboroztatási program Európa legnagyobb táboroztatási rendszerévé fejlődött, míg a kezdetekben 17 ezren, addig 2022-ben már több mint tízszer annyian táboroztak egész évben, és idén is nagyságrendileg 180 ezer résztvevőt várnak a különféle típusú Erzsébet-táborokba.
A legjelentősebb ottalvós táborok közé a Zánkai- és a Fonyódligeti Erzsébet-táborok tartoznak, amelyekben teljeskörű ellátás, napi ötszöri étkezés, személyi és egészségügyi biztonság, valamint számos programlehetőség biztosítja a gondtalan kikapcsolódást. A diákokra hagyományőrző, kulturális, közösségépítő, ismeretterjesztő és sportprogramok is várnak, emellett szabadon választhatnak a lelkiségre fókuszáló, keresztény programok közül is.

Szerdán 700 táborozó részvételével valósulhat meg a Hősök napja program. A gyermekek az ország minden területéről, jellemzően köznevelési intézményekből érkeztek többek között Veszprém, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye iskoláiból.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal