Június 10-ig lehet benyújtani az egységes kérelmeket

2024.05.30. 15:08 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Június 10-ig nyújtható be a 2024. évi egységes kérelem, amely a legnagyobb gazdálkodói kört érintő támogatási lehetőség. Somogy vármegyében évről-évre mintegy 6 ezer ügyfél nyújtja be támogatási kérelmét, közel 250 ezer hektár támogatható terület vonatkozásában.

A közelgő határidőre dr. Neszményi Zsolt főispán hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján. Mint mondta, vármegyénkben ezidáig 4171 gazdálkodó nyújtotta be területalapú igénylését 103.400 hektárra, ami a területek körülbelül 40%-át teszi ki és a gazdálkodók közel 70%-ára vonatkozik. A 2023-as évi végkifizetések ezekben a napokban zárulnak, összesen mintegy 30 milliárd forint érkezett a csaknem 6000 somogyi gazdához.

Idén is csaknem 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon túl a kapcsolódó termeléshez kötött, valamint nemzeti támogatások, illetve a vidékfejlesztési program egyes intézkedései – például agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti támogatások, állatjóléti támogatások – esetében kell az igénylést az egységes kérelem keretében benyújtani.

Katona-Varga Lívia, az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője arra tért ki, hogy támogatási kérelmet csak azon igénylő nyújthat be, aki a Magyar Államkincstár Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerében nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, és a Kincstár által megállapított egyedi azonosítást szolgáló számmal, ún. ügyfél-azonosítóval rendelkezik.

Június 10-ét követően már nincs lehetőség egységes kérelem benyújtására.

Az egységes kérelmen túl a Vidékfejlesztési Program beruházási jellegű jogcímeihez kapcsolódóan a 2024. év folyamán eddig Somogyban közel 20 milliárd forintot fizettek ki a jogosultaknak. Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében már elérhető pályázati felhívás-tervezetek alapján az első pályázatok benyújtására júniustól nyílik lehetőség – első körben az állattartó telepek és élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére irányuló pályázatok indulnak –, az év második felében pedig várhatóan minden tervezett pályázati felhívás benyújtási időszaka megkezdődik.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal