Kaposvári karrierexpóval segíti a kormányhivatal a diákok pályaválasztását

2022.09.22. 09:13 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákok pálya-, illetve iskolaválasztását hivatott segíteni az a Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató, amit a Somogy Megyei Kormányhivatal immáron 21. alkalommal rendezett meg. Az eseményt szeptember 21-én és 22-én látogathatják a fiatalok és kísérőik.

A Kaposvár Arénában kialakított 60 standon bemutatkozik a megye valamennyi középiskolája és egyetemi kara, valamint a duális képzésben részt vevő cégek is. A kiállítók sorát a fegyveres testületek teszik teljessé. A rendezvényt további, oktatáshoz, szakképzéshez, felnőttképzéshez kapcsolódó partnerszervezet megjelenése is színesíti, így a regisztrált álláskeresők is találhatnak megfelelő kiállítót, illetve hasznos információkhoz juthatnak.

A SMKH Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai online pályaorientációs és önismereti tesztekkel várják a diákokat, melyek segíthetnek a megfelelő középiskola kiválasztásában.

A kiállítást dr. Neszményi Zsolt főispán nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal évek óta nagy figyelmet fordít a fiatalokra, azért szervezi meg minden évben a rendezvényt, hogy így segítse őket az iskola- és pályaválasztással kapcsolatos döntéseikben.

Az ünnepélyes megnyitón a Technológiai és Ipari Minisztérium helyettes államtitkára, dr. Balogh Szilvia köszöntötte a kiállítókat és a látogatókat. Kiemelte, hogy a gazdaság fejlődésének egyik zálogát a jól képzett szakemberek jelentik. Annak érdekében, hogy minél  magasabb legyen a hozzáadott érték a munkavégzés során, a Kormány különböző támogatási formákkal segíti a munkahelyeket, muunkavállalókat, vállalkozásokat.

A kétnapos esemény megnyitóján Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere, valamint Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott.

A rendezvényt megelőzően kabalapályázatot hirdetett a kormányhivatal, amelynek díjait a megnyitón adták át. A nyertes pályamunkát – ami egyben a rendezvény plakátjának grafikája – Orsós Tímea Emília, a kutasi Révkomáromi János Általános Iskola 7. osztályos tanulója készítette.  Második helyezést ért el a kaposvári Toldi Lakótelepi Tagiskola 5. osztályos diákja, Rácz Izabella Mercédesz, míg a harmadik helyért járó díjat Magyaros Lili Anna, az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulója vehette át.

A színpadon a Csiky Gergely Színház művészein túl iskolás diákok műsora szórakoztatja a jelenlévőket a két nap során.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal