Kezdetét vette a Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozása

2022.11.08. 13:25 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Az előző évek hagyományait folytatva hívta életre immáron nyolcadik alkalommal a Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozását a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat, Siófokon az Azúr Hotelben. A rendezvényre mintegy 250 résztvevő érkezett a megyéből, hogy a kétnapos tanácskozáson neves előadókat hallgasson a közigazgatás témakörében.

A tanácskozás nyitónapjának délelőttjén dr. Neszményi Zsolt főispán és Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a szervezők nevében a résztvevőket, majd Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott előadást, amelyben az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta: "időarányosan jól állunk", az Európai Bizottság november második felében meghozhatja az aláíráshoz nélkülözhetetlen döntéseket, és a források már jövőre megnyílhatnak Magyarország előtt.A tervek szerint 2023-ban 560-561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra a még hivatalos 374-375 forint-euró árfolyamon számolva - jegyezte meg a politikus.

Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az országosan egyedülálló tanácskozás jó alkalmat teremt az önkormányzatok egymás közötti tapasztalatcseréjére, valamint erősíti a közigazgatás és az önkormányzatok közötti kapcsolatot. Az államtitkár utóbbinak a fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy az államigazgatás, a közigazgatás és az önkormányzatok közös munkájának az eredménye, hogy az állampolgárok magas szintű szolgáltatást kapjanak.

A szakmai konferencián Biró Norbert elnök a TOP Plusz aktuális kérdéseiről adott tájékoztatást a polgármestereknek és jegyzőknek, míg Tapsonyi Tünde a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóság vezetője ehhez kapcsolódva a TOP és TOP Plusz pályázatok részleteiről beszélt az eljárásrendi változásoktól az elszámolásokig.

A tanácskozás délutáni programjában Prof. Dr. Habil. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem dékánja tart előadást Közjogi hagyományainkról: főispán, jegyző és a többiek címmel, őt a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Wagner Ernő követi az előadók sorában. A nap utolsó előadását Ormódi Béla, az MVM önkormányzati kapcsolattartója tartja, aki az MVM energetikai megoldásait ismerteti a növekvő villamosenergia-árak tükrében.

A tanácskozást követő esti vacsorán a kerek évfordulós somogyi polgármestereket és jegyzőket köszönti dr. Neszményi Zsolt megyei főispán és Biró Norbert a megyei közgyűlés elnöke.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal