Kiállítás a 30 éves kaposvári egyházmegyéről

2023.05.30. 17:22 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Új tárlat nyílt kedden a Kormányhivatal Galériában Kaposváron. A Kis idő – 30 éves a Kaposvári Egyházmegye című fotókiállítás több mint félszáz képen keresztül idézi vissza az elmúlt évtizedeket.

Lőrincz Sándor galériavezető köszöntőjében kiemelte, hogy a kiállítás anyaga nem arra hivatott elsősorban, hogy művészi élményt nyújtson a szemlélőknek, hanem arra, hogy dokumentarista módon végig vezesse őket a Kaposvári Egyházmegye 30 évének legkiemelkedőbb pillanatain. Hozzátette, hogy a képeken egyháztörténeti jelentőségű események láthatók, melyeket nagyon nehéz volt kiválogatni a rendelkezésre álló több ezer fotó közül úgy, hogy az egyházmegye területét és a 30 évet is lefedje.

Dr. Neszményi Zsolt főispán ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy három évtized egy ember életében jelentős, - csecsemőből felnőtt lesz- egy egyházmegye életében azonban nem túl nagy idő, ahogy a kiállítás címe is utal rá. Mégis nagyon sok minden történt ebben a 30 évben. Ma egy olyan világban élünk, ahol a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és vitatják a kereszténység és Európa sorsának összefonódását. A tét újra az, amit Schuman, az egyesülő Európa egyik alapító atyja, úgy fogalmazott meg a II. világháború után: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

- Mi, magyarok azonban azok közé tartozunk, akik úgy gondoljuk, hogy van remény. A remény forrása pedig mindenekelőtt a hit, a hitből élő közösségek – mondta a főispán, aki díszoklevelet adományozott az Kaposvári Egyházmegye számára a megalapításának 30. évfordulója alkalmából, kifejezve köszönetét a hívek lelki gondozása terén végzett áldozatos szolgálatért.

A tárlatot Varga László megyés püspök nyitotta meg.- Kronosz és kairosz, amit itt láthatunk a kiállítás képein, vagyis az idő folyását és a kiemelkedő pillanatokat. Az eseményeket tükrözik és a mögöttük húzódó üdvösségtörténetet – mondta az egyházmegye főpásztora. Kiemelte, hogy elődje, Balás Béla püspök Krisztus-központú egyházépítő munkáját folytatja ő is, amit a Szentlélek működtet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az egyház szépsége és gazdagsága akkor tárul ki valaki előtt, ha belülről személi és eggyé akar válni Istennel.

A tárlat – melynek megnyitóján Rozsos Gábor, Tolnai Mária, a Meghívtál zenekar tagjai és barátai közreműködtek verssel, prózával és zenével – dr. Hegedüs György, Kaposvári Karitász, Kling Márk, Kovács Tibor, Lambert Attila, Lang Róbert, dr. Nyéky Kálmán és Szörényi Jánosné fotóin keresztül idézi meg az elmúlt 3 évtizedet.

A kiállítás megtekinthető 2023. július 6-ig.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal