Közigazgatásról tanácskoznak a polgármesterek és jegyzők

2023.11.07. 13:13 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Kilencedik alkalommal gyűltek össze a somogyi polgármesterek és jegyzők Siófokon, hogy a közigazgatás aktualitásairól és az önkormányzatokat érintő tudnivalókról, lehetőségekről tájékozódjanak.

A Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozását a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és a Somogy Vármegyei Önkormányzat szervezte meg ebben az évben is. A kétnapos rendezvényre 250 résztvevő érkezett a vármegyéből.

A tanácskozás nyitónapjának délelőttjén dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében kiemelte, hogy a kormányhivatal mindig számíthatott a polgármesterekre, így a Covid19 és az energiaválság idején is, ez a jó kapcsolat pedig alapja az együtt gondolkodásnak. A rendezvényen a településvezetők és jegyzők munkájukhoz sok új információt kapnak a neves előadóktól.

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke a kiváló munkakapcsolat terén a TOP pályázatokat emelte ki, amelyeknek köszönhetően ebben a fejlesztési ciklusban 77 milliárd forint érkezett Somogyba településfejlesztési célokra.

Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár az új területfejlesztési törvényről és annak újdonságairól beszélt a hallgatóságnak. Elmondta, hogy az új szabályozás célja, hogy a már meglévő területfejlesztési lehetőségeket – mint amilyen a TOP program is – olyan új, speciális eszközökkel erősítse, amelyek segítik a területi különbségek kiegyenlítését. Ilyen eszköz a területfejlesztési alap és a nagytérségi fejlesztési stratégia, valamint a vármegyeszékhelyekre tervezett területfejlesztési szolgálatok elindítása, együttműködésben a kormányhivatalokkal.

A hatósági ügyekkel kapcsolatban dr. Almási Győző helyettes államtitkár tartott előadást. Kitért az önkormányzatok törvényességi felügyeletére, az egységes gyakorlat kialakítására és az anyakönyvi fejlesztések eredményeire.

A szakmai konferencián a TOP Plusz aktuális kérdéseit Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár ismertette, míg Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár Somogy Vármegyei Igazgatóság vezetője az önkormányzatokat érintő közhiteles
törzskönyvi nyilvántartással, államháztartással kapcsolatos aktuális kérdéseiről beszélt.

 A tanácskozás délutáni programjában Prof. Dr. Habil. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem dékánja tart előadást a polgármesterek jogállásáról, végül pedig a védelmi igazgatás aktualitásairól és ebrendészeti feladatokról hallhatnak információkat a résztvevők.

A tanácskozást követő esti vacsorán a kerek évfordulós somogyi polgármestereket és jegyzőket köszönti dr. Neszményi Zsolt főispán és Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal