Központban az iratok – A levéltár és a kormányhivatal munkatársai egyeztettek

2022.06.07. 13:02 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Ügyfélközpontúság, ügyiratkezelés a 21. század elején” címmel tartottak műhelybeszélgetést a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára és a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai.

A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymás munkáját, eljárási gyakorlatát az iratkezelés, az elektronikus ügyintézés és az ügyfélszolgálati sajátosságok terén.

Harasztiáné dr. Süveges Zsuzsanna, a Somogy Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendhagyó találkozás alkalmat teremt arra, hogy a szakemberek tovább erősítsék azt a jó kapcsolatot, ami az évek óta tartó együttműködés során kialakult. Kiemelte, hogy a levéltár és a kormányhivatal is hatalmas papír alapú iratmennyiséggel rendelkezik, melyeknek a szakszerű rendszerezése, kezelése, tárolása és selejtezése komoly feladat.

A műhelybeszélgetésen - visszatekintve a levéltárak történetére - sorba vette a jelen és a jövő lehetőségeit Polgár Tamás a MNL Somogy Megyei Levéltára igazgatója, aki külön kiemelte a Somogy Megyei Kormányhivatal központi irattárának rendezettségét és a példaértékű iratkezelést. A SMKH Kaposvári Járási Hivatal Kormányablak Osztály 2. osztályvezetője, dr. Esküdt Vanda az ügyfélközpontúság fontosságáról beszélt előadásában.

A kormányhivatal elektronikus ügyintézési gyakorlatáról és az elektronikus iratkezelés kihívásairól dr. Boldog-Ellenberger Szilvia, a Kaposvári Járási Hivatal hivatalvezetője adott részletes tájékoztatást. A hivatal és a levéltár tevékenységének kapcsolódási pontjairól a levéltár igazgatóhelyettese, Kiss Norbert Péter beszélt.

A szakmai találkozó végén a földhivatali ügyek voltak napirenden, melyek sajátos iratkezelési rendjéről a SMKH Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 2. részéről dr. Hosszu Attila osztályvezető tartott előadást. Nübl János ügyfélszolgálati csoportvezető a telekkönyvi és földhivatali iratokat vette górcső alá az ügyfélszolgálati feladatrendszer szempontjából.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal