Legyen valóban békés, boldog az ünnep!

2023.12.01. 17:38 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A karácsony akkor a legszebb, ha békés és boldog, nem zavarja meg bosszúság, netán valamilyen káreset. Hogy ez elkerülhető legyen, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság minden évben megtartja a társszervekkel közösen a figyelemfelhívó sajtótájékoztatóját.

Ahogy a korábbi esztendőkben, úgy idén is a bűncselekmények megelőzéséről, a közlekedésbiztonságról, a tűzvédelemről és a fogyasztóvédelemről adtak tanácsokat a szakemberek.

A Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi és igazságügyi osztályának szakemberei idén is elmondták, hogy milyen feladataik vannak ebben az időszakban, mit tehetnek azok, akik az óvintézkedések ellenére áldozattá válnak, vagy nem elégedettek a vásárolt vagy ajándékba kapott áruk minőségével.

Dr. Triznay Gabriella, a hivatal igazságügyi osztályának vezetője arról beszélt, hogy a Somogy Vármegyei Kormányhivatal már évek óta működteti az áldozatsegítő szolgáltatását, amit az ügyfelek bártan kereshetnek, ha valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak. A krízishelyzetben lévők ügyfélfogadási időben a Rákóczi tér 9-11. szám alatt jelentkezhetnek, míg telefonon az éjjel-nappal működő, 80/225-225-ös elérhetőségen tudnak segítséget kérni.

Dr. Krizsán Anett, a fogyasztóvédelmi osztály vezetője elmondta, hogy a karácsonyi időszakban kiemelten ellenőrzik az olyan termékek minőségét, mint a szaloncukrok, a csokimikulások vagy éppen a virslik. A szakemberek a kötelező akciózást és az online árfigyelő rendszert is ellenőrzik,  valamint figyelik a feltüntetett és a pénztárgépbe beütött árakat.
Az osztályvezető tájékoztatása szerint fogyasztók internetes vásárlás előtti tájékozódását segíti a súlyos jogsértést elkövető webáruházakat összegyűjtő adatbázis, amely a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen érhető el.

Kiemelte, hogy a hatóság hatásköre nem terjed ki a szerződések létrejöttére, érvényességére, joghatásaira és megszűnésére, a teljesítés kikényszerítésére vonatkozóan nincs a hatóságnak hatásköre. A fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése a fogyasztó és a vállalkozás közötti adásvételi vagy szolgáltatási szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyekben a békéltető testületet tud eljárni.
 

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal