Megnyílt a Kaposvári Áldozatsegítő Központ

2024.02.23. 16:04 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A bűncselekmények áldozatai megérdemlik, hogy kellő szakértelemmel, empátiával és türelemmel, de hatékonyan nyújtson segítséget számukra a hazai áldozatsegítő rendszer. Az Igazságügyi Minisztérium, a rendőrség és a kormányhivatalok, valamint a partnerszervezetek olyan egységet alkotnak, ami ezt lehetővé teszi.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztálya, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a siófoki Áldozatsegítő Pont eddig is kiváló együttműködésről adott tanúbizonyságot, az áldozatok mind mentálisan és erkölcsileg, mind anyagilag segítették. Ezt a kooperációt segíti a jövőben a pénteken megnyílt Kaposvári Áldozatvédelmi Központ, ahol vármegyei szinten fogadják a bűncselekmények károsultjait.

Mint az eseményen Tuzson Bence igazságügyi miniszter hangsúlyozta, bár Somogyban jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, ha egy történik, az is sok, az áldozatokra pedig külön figyelni kell. Elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorításán túl készül az a törvénytervezet, ami azt célozza, hogy a bűnelkövetők szabadulása előtt az egykori áldozatokat keressék meg. Az erőszakos bűncselekmény sértettjeit meg kell védeni az elkövetőktől azok szabadulása után is.

Dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében elmondta, hogy egy modern állam nem elégszik meg azzal, hogy megbünteti az elkövetőket és érvényesíti állami büntetőhatalmát, ma már igény van arra is, hogy az áldozatokat törődő figyelem övezze.

A kormányhivatalok 2011 óta vesznek részt az áldozatsegítési feladatokban. Megalakultak a területi Áldozatsegítő Szolgálatok, ahol nemcsak anyagi, hanem jogi és lelki támogatást is adnak a munkatársak, irányítják tovább az áldozatokat a megfelelő szakemberekhez. Kiemelte, hogy a rendőrséggel kialakított áldozatvédelmi referensi hálózaton keresztül példaértékű kapcsolat jellemzi a szakterületet.

2020-ban, a Covid idején viszonylag alacsony volt a kormányhivatal Igazságügyi Osztályán megjelenő ügyek mennyisége, de 2021-től ismét növekedés történt az elért áldozatok számában. Ez idő alatt 2023-ra 120 százalékkal, azaz majdnem két és fészeresére nőtt a számuk Somogyban. Míg 2020-ban 69, 2021-ben már 134, 2022-ben pedig 152 ügyet kezelt a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata. 2023-ban csökkenő tendenciát tapasztaltunk, tavaly 122 ügy áldozataival foglalkoztak a hivatal munkatársai.

A megállapított azonnali pénzügyi segély összege 2022. évben 7,5 millió, míg 2023-ban 6,9 millió forint.

Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja a megértő és kiválóan képzett szakemberek fontosságát hangsúlyozta, akikre az áldozatok bátran rábízhatják magukat és támaszkodhatnak az ő tudásukra.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszönetet mondott azért, hogy ismét egy olyan hellyel és szolgáltatással gyarapodhatott a város, ami segíti a közösség erősödését, előtérbe helyezi a bajba jutottak megsegítését.

Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrök munkájában kiemelt fontosságú az áldozatokkal való bánásmód és az, hogy a rendszer mihamarabb segítséget nyújtson számukra. Ebben partnerei a hatóságnak a kormányhivatalok és az áldozatsegítő pontok, központok, valamint a további olyan partnerszervezetek, mint például a Vöröskereszt.

Az ünnepségen adták át a Victima Protector díjakat, amit az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság alapított 2021-ben. Az elismerést évente tíz olyan személy kapja, akik az áldozatsegítés területén kiemelkedő munkát végeztek. Az idei díjazottak között egy somogyi rendőrségi dolgozó is elismerést kapott, Székelyné László Anett, a Siófoki Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense.

A rendezvényen részt vett Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila, Móring József Attila, Witzmann Mihály országgyűlési képviselők.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal