Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Mi magunk is tehetünk a csontritkulás ellen

2024.10.17. 09:53 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A csontritkulás azt jelenti, hogy a csontok ellenálló képessége, sűrűsége, szilárdsága csökken, szerkezete megváltozik, így azok törékenyek lesznek. Egyes rizikótényezőket nem tudunk befolyásolni, másokat viszont képesek vagyunk, ezért különösen fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogyan csökkenthetjük a betegség kialakulásának valószínűségét. Népegészségügyi Főosztályunk a megelőzés mikéntjét mutatja be jelen írásban.

Kép

A csontritkulást sokáig a változókoron átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiakat is gyakran érinti a latinul oszteoporózisként ismert betegség. Életünk során a csontozatunk folyamatos átalakuláson megy keresztül, épül és bomlik – évente kicserélődik állományának közel 10 százaléka. Normális esetben a felépülés és a lebomlás egyensúlyban van, ha azonban ez az egyensúly a csontvesztés irányába mozdul el, kialakul a csontritkulás.

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez, ezért 50 éves kor felett mindkét nemnél javasolt a csontsűrűség-mérés, az ún. DEXA-vizsgálat elvégzése. Ez egy teljesen fájdalmatlan, alacsony sugártejeléssel járó szűrővizsgálat, amelynek során a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya, esetleg az alkar) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét. Az eljárás 15 percnél többet nem vesz igénybe. Minél nagyobb a csont tömege, annál nagyobb mértékben elnyeli a sugarakat, az adott életkorban jellemző átlagértéktől való eltérést a számítógép kiszámolja és meghatározza az eltérés fokát. Minél nagyobb ez az eltérés negatív irányban, annál súlyosabb fokú a csontritkulás. A -2,5-es T-score értéket szokták az oszteoporózis határának tekinteni.

A csontritkulás rizikófaktorai

A rizikótényezők közül néhányat nem tudunk befolyásolni: ilyen a nem, a kor, vagy a genetika, családi halmozódás. Az oszteoporózis 60 év felett egyike a leggyakrabban diagnosztizált betegségeknek. Bizonyítható azonban, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, kalciumhiányos étrend, mozgásszegény életmód, cukorbetegség, májbetegség, pajzsmirigy betegség jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát.

Mit tehet Ön?

A leghatékonyabb megelőzés a kiegyensúlyozott, a legtöbb izmot érintő és a legtöbb csontot terhelő testmozgás (kerékpározás, gyaloglás). A mozgás – kellő körültekintéssel – bármely életkorban elkezdhető; mindenképpen jó hatású a csontokra!

Az egészséges csontképzéshez, csontállomány fenntartáshoz elegendő D-vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban! Fogyasszon kalciumban, vitaminokban és ásványi sókban, nyomelemekben gazdag táplálékot! Ilyenek a tejtermékek, olajos magvak, zöldségek, bab, káposzta, halféleségek. A szervezet – elegendő napfény hatására – saját maga is képes a D-vitamin előállítására.

A csontritkulás kialakulása lassú folyamat és csak későn okoz tüneteket, gyakran akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csonttömeg-veszteség olyan nagyfokú, hogy nem bírja el a megszokott terhelést és a csont – akár teljesen váratlanul – eltörik. A törések, főleg a csigolyák törései krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járnak. Soha nem késő átvenni az irányítást az életminőség és egészség felett, ezért javasoljuk, hogy a vizsgálat elvégzése érdekében keresse fel háziorvosát, aki Önt megfelelő szakrendelésre irányítja, és beutalóval látja el.                                                                                                  

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály