Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Milliókból fejleszthetnek a települések

2024.10.17. 17:55 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Magyarország Kormányának döntése értelmében 2025 januárjától új területfejlesztési program indul Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven.

Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön adott tájékoztatást Somogyban a vármegyei közigazgatás vezetőinek, az országgyűlési képviselőknek, a járási hivatalvezetőknek és az érintett polgármestereknek a Somogy Vármegyei Kormányhivatalban.

Az államtitkár elmondta, hogy a program célja a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, a vidék népességmegtartó erejének növelése.

A Magyar Falu és a TOP Plusz mellett fut majd az új, önálló program, amelynek a finanszírozása egy területfejlesztési alapból valósul meg. Ennek bázisa az iparűzési adónövekmény összege, ami várhatóan eléri a 65 milliárd forintot.

A Versenyképes Járások Program márciusban induló pályázati időszakában elsősorban olyan, több települést érintő pályázatokat várnak, amelyek a közszolgáltatás- és gazdaságfejlesztési, valamint az elérhetőség javítását célozzák. A program fontos része, hogy a járások számára biztosítandó keretek felhasználásáról helyben döntsenek.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a járások legalább 250 milliós pályázati összeggel rendelkeznek majd, azokban a járásokban pedig, ahol a vármegyeszékhely a központ, 500 millió forint a minimális keret.

A jelenlévő polgármesterek közül többen aktívan érdeklődtek a program iránt, többek között az érdekegyeztető fórumok menetéről. Mayer Gábor elmondta, hogy egyszerű, gyors döntéshozatali rendszert terveznek létrehozni, amelynek alapja – a kétezer fő feletti lélekszámú települések és a közös önkormányzati hivatalok székhelytelepüléseinek polgármesterei, valamint a vármegyei közgyűlés elnöke részvételével – a járási fejlesztési fórum lesz.

A települések terveit a fórum tagjai kétharmados döntésükkel javasolhatják támogatásra, tehát szükség lesz a települések együttműködésre és egyetértésére.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal