Munka és értékteremtés

2022.08.02. 09:43 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Második alkalommal indította el kosárfonó képzését Kelevíz Község Önkormányzata a közfoglakoztatási program keretében. A település 6 éve azért indította el – akkor 5 fővel – a kosárfonás oktatását, hogy helyben tudjanak munkát és értékteremtő tevékenységet biztosítani az itt élő álláskeresők számára.

Kép

A Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint 2022. augusztus 1-én 15 személy bevonásával (10 fűzvessző-kosárfonó, 1 fő traktorvezető, 1 fő bolti eladó, 1 fő betanított varrómunkás és 2 fő gépi varró) kezdődött meg a tanfolyam Kelevízen a GINOP 6.1.1-15 „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” program keretein belül, ami november végén zárul.

Az előállított termékek körét folyamatosan bővítik, az alkalmazott technológiákat folyamatosan fejlesztik. A kezdeti nehézségek után mára olyan termékeket tudnak készíteni, mely bármely piacon megállja a helyét.

2018-ban a településen megnyílt az Arany kézművek boltja, ahol a közfoglalkoztatás során készített termékeket mutatják be és kínálják eladásra. A boltban a település helyi programjában kézzel készített vesszőfonásos termékeken túl további települések kézműves termékei is megvásárolhatók.

Az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében előállított termékeivel számos elismerést kapott már a különböző kiállításokon, eseményeken, vásárokon: 2018-ban az országos közfoglakoztatási kiállításon harmadik helyezést értek el a Legszebb standok versenyében, 2019-ben a Marcali Expon Vásárdíjat vehettek át, míg 2019-ben és 2021-ben a Somogy Megyei Közfoglalkoztatási kiállítás és vásáron a legszebb stand díjat nyerték el.

A kelevízi közfoglalkoztatási program a kiemelkedő szakmai munka miatt kétszer is Start Plusz díjban részesült. 2017-ben a 7 millió forintos díjazásból egy traktort és tartozékait, pótkocsit, varrógépet, vesszőhasító/hántoló gépet vásároltak, míg a 2021-es, 10 millió forintos díjazásból idén a kosárfonó ház tetőszerkezetének javítását, villanyszerelési munkálatokat terveznek, illetve alapanyagot, és egy speciális hímzőgépet vásárolnak.

A korábbi évek kiegészítő támogatásaiból megújult az Arany kézművek boltjának épülete, beszereztek egy kishaszongépjárművet, valamint az önkormányzat megvásárolta a bolt épületét.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal