Munkahelyi balesetek áldozataira, sérültjeire emlékeztek

2024.04.26. 11:35 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Mint minden évben, így idén is gyertyagyújtással és néma tiszteletadással emlékeztek a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának munkatársai a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy elhunyt embertársainkról.

Kép

Az emléknapot először 1984. április 28-án a Kanadában tartották meg. A dátum arra utal, hogy 1914. április 28-án fogadták el azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták.

Ezt követően egyre több ország nyilvánította emléknappá ezt a dátumot. Hazánk 2012-től az emléknapon fejezi ki elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelme, biztonsága mellett.

Somogy vármegyében 2023-ban 6 súlyos munkahelyi baleset történt, melyből három halálos kimenetű volt, míg 2024-ben eddig 1 súlyos munkahelyi balesetet regisztráltak. A kormányhivatal Foglalkoztatás-Felügyeleti és Munkavédelmi Osztálya elkötelezett a munkahelyi balesetek megelőzése terén, ezt szolgálják a munkavédelmi ellenőrzések is. A szerencsétlenségek és sérülések elkerüléséhez ugyanakkor arra is szükség van, hogy a munkaadók és munkavállalók betartsák a biztonsági előírásokat és szabályokat.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal