Ne hagyja az utolsó pillanatra az egységes kérelem benyújtását

2023.05.30. 13:32 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Június 9-ig lehet beadni a 2023. évi egységes kérelmeket, ami a legnagyobb gazdálkodói kört érintő támogatási lehetőség. A közelgő határidőre dr. Neszményi Zsolt főispán hívta fel a figyelmet egy keddi sajtótájékoztatón.

Kép

Somogyban évről-évre mintegy 6 ezer ügyfél nyújtja be támogatási kérelmét, közel 250 ezer hektár támogatható területre. Tavaly a Magyar Kincstár közel 31,5 milliárd forintnyi kifizetést teljesített a Somogy vármegyei gazdálkodók számára.

Dr. Neszményi Zsolt főispán elmondta, hogy vármegyénkben ezidáig 4200 gazdálkodó nyújtotta be területalapú igénylését összesen mintegy 100 ezer hektárra, ami körülbelül a gazdálkodók 70 %-át és a területek 40 %-át teszi ki.

Idén csaknem 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.
Fontos változás, hogy az eddigi egységes területalapú támogatást felváltja az alap jövedelemtámogatás, melynek összege a korábbi időszak területalapú támogatási összegéhez hasonlóan alakul, és új elemként jelent meg a támogatási rendszerben az önkéntes alapon, évente választható Agroökológiai Program, amelynek fő célja az agrárterületek ökológiai értékeinek megőrzése és növelése.

A főispán kiemelte, hogy kötelezővé vált a teljes elektronikus kapcsolattartás - a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyveket, illetve az előleg- és részfizetési döntéseket, valamint a véghatározatokat a Magyar Államkincstár szintén elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi meg.

Akik még nem nyújtották be az idei igénylésüket, azoknak javasoljuk, hogy tegyék meg minél hamarabb, hiszen június 10-től kezdődően már nincs lehetőség egységes kérelem benyújtására vagy a benyújtott kérelem módosítására.

A kérelmek beadásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai tudnak segíteni, valamint az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos ügyintézéssel – ügyfélazonosító, illetve jelszóigénylés, meghatalmazások benyújtása – pedig a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály ügyfélszolgálata áll készséggel az ügyfelek rendelkezésére Kaposváron a Kossuth L. u. 1-9 . szám alatt.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal