Összefogás a fiatalok foglalkoztatásáért

2023.02.21. 08:50 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Magyarországon a megvalósult Ifjúsági Garancia program által 2022. év végéig 7885 fő 25 év alatti fiatal elhelyezkedésében segített a Somogy Vármegyei Kormányhivatal valamilyen formában. A 2014-2020 programozási időszakban a megállapított támogatás több mint 7 milliárd 634 millió forint volt.

Az új programozási időszakban is folytatódik a tervek szerint az Ifjúsági Garancia Rendszer.

A megyei és országos tapasztalatok is azt mutatják, hogy nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni arra, hogy a foglalkoztatási szervezet hatékonyabban érje el a hátrányokkal küzdőket (köztük például a megváltozott munkaképességűeket, a kistelepüléses térségben élőket),valamint az eddig még látókörbe nem került inaktívakat.  Egyre fontosabb az, hogy a fiatalok eléréséhez, megszólításához és támogatásához szükséges szolgáltatások minél jobban elérhetők legyenek, a helyi együttműködések erősödjenek.

Ezt a célt szolgálta az a szakmai egyeztetés is, amit a napokban tartottak a kormányhivatalban az érintett főosztályok, a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai, továbbá a program tervezési fázisában és sikeres megvalósításában résztvevő 12 szakmai- és civil szervezet, oktatási intézmény vezetői, képviselői részvételével.

Köszöntőjében dr. Neszményi Zsolt főispán kiemelte, hogy meg kell erősíteni a korai jelzőrendszereket – megelőzendő a lemorzsolódást, illetve elősegítendő a mihamarabbi segítségnyújtást – az oktatási, ifjúsági, szociális, egészségügyi és foglalkoztatási szektorok együttműködésére alapozva, hiszen mindannyiunk közös érdeke ezen fiatalok integrálódása és munkaerőpiacon tartása.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal