Segély helyett munkát adtak a foglalkoztatási paktumok

2023.11.10. 13:29 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Sikeresen, a vállalásokat túlteljesítve zárult Somogyban az a 2016-ban indult Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, ami akkor még a Somogy Megyei Önkormányzat és a Somogy Megyei Kormányhivatal együttműködésében kezdődött, és a foglalkoztathatóság és a foglalkoztatás növelését célozta.

A Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum zárórendezvényét pénteken tartották a Vármegyeházán.

Dr. Neszményi Zsolt főispán elmondta, hogy a projekt a kiegészítő forrásokkal együtt 2,263 milliárd forintból valósult meg. Ebből az összegből az eredetileg vállalt 1443 fő helyett 1543 állampolgárt vontak be a munkaerőpiaci programba, akik az adott térségben munkát vállalni szándékozó, álláskereső hátrányos helyzetű személyek és inaktívak, valamint a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra visszavezethetők közül kerültek ki. A program sikeréhez kapcsolódva a főispán kiemelte, hogy az október 20-i adatok alapján 10475 fő álláskeresőt tartottak nyilván Somogyban, ami 6,4%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, ráadásul az elmúlt több mint két évtized legkedvezőbb október havi adata.

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében az inaktívak felkutatásának fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a hét elején tartott Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozásán is elhangzott, hogy hazánkban, így Somogyban is sokan vannak olyanok, akik már elérték a munkaképes kort, mégsem dolgoznak, nincsenek regisztrálva álláskeresőként sem, és semmiféle ellátásban nem részesülnek. A projekt egyik célcsoportját is ők alkották, hiszen foglalkoztatásuk nemcsak az adott térség, hanem a nemzetgazdaság érdeke is.

A segély nem megoldás, csak konzerválja a problémákat. Erről már Gelencsér Attila országgyűlési képviselő beszélt, visszaidézve a 2010 előtti időszakot, amikor a segélyezés az aranykorát élte. A kormányzat paradigmaváltásának köszönhetően új gazdaságpolitika lépett életbe, ami nem a segélyezést preferálja. Az új rendszer több programból tevődik össze – így magában foglalja a közmunkaprogramokat és a foglalkoztatási paktumokat, a Versenyképesség-növelő Támogatási Programot és a Gyármentő Programot is –, és adatokkal alátámasztható pozitív eredményei vannak. A képviselő elmondta, hogy Magyarország foglalkoztatottsági rátája 2010 első negyedévében 56 százalékos volt, amivel a 23. helyen állt hazánk az uniós listán, viszont a tavaly év végén mért 74 százalékos mutató már a 6. legkedvezőbb helyet jelentette. Gelencsér Attila 2024-et tekintve hangsúlyozta, hogy a növekedés és a bérek emelkedésnek az éve lesz.

A rendezvényen dr. Kublik Henrietta a Foglalkoztatási Szolgálat Főosztály főosztályvezetője, Hornyák Valéria, a SVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője, Huszti Gábor, a vármegyei közgyűlés alelnöke, valamint Hollósi Szabolcs szakértő tartott előadást a résztvevőknek.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal