Segítség és támogatás az inaktív fiataloknak

2024.05.29. 12:12 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A fiatalok elhelyezkedését támogatja az az Ifjúság Garancia Plusz program, melynek együttműködési megállapodásait szerdán írta alá a kormányhivatal a partnerszervezetekkel.

A rendezvényen dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntötte a résztvevőket és kiemelte, hogy a programnak már volt előzménye, hiszen a 2015 – 2023 között zárult Ifjúsági Garancia Program során Somogyban 9,3 milliárd forintból 9266 fiatal munkaerőpiaci helyzetét segítették. Elmondta, hogy a vármegyei foglalkoztatási adatok folyamatosan javulnak, áprilisban 10762 munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, ami az előző havinál 3,9 %-kal, míg az egy évvel korábbi adatnál 4,8 %-kal alacsonyabb szám, és az elmúlt 25 év legkedvezőbb tárgyhavi adata.

Az új GINOP Plusz 4.1.1 Ifjúság Garancia Plusz program azon 30 év alatti fiatalok számára nyújt segítséget, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak. A cél, hogy minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliként, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához.

Hornyák Valéria, a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője a program ismertetése során hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló vármegyei forrás összege 5,1 milliárd forint, melyből legalább 2039 fiatal bevonását szeretnék megvalósítani. A projektben bértámogatás, álláskeresőknek lakhatási támogatás és utazási támogatás nyújtható.

A legnagyobb feladat felkutatni azokat a fiatalokat, akik inaktívak, ezért fontos a partnerszervezetek együttműködése, akik tevékenységükből adódóan vármegyei szinten tudják megszólítani a célcsoportot. A jövőben járási és települési szinten is csatlakoznak partnerek a munkához.

A programban a SVKH együttműködő partnerei: Somogy Vármegyei Önkormányzat, MATE Kaposvári Campus, Kaposvári Tankerületi Központ,   Kaposvári Szakképzési Centrum, „Alternaív” Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Siófoki Szakképzési Centrum, Kaposvári Humánszolgáltatási Gondnokság, Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Siófoki Tankerületi Központ, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Somogy Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Mélyben és Reményben Alapítvány.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló program részleteiről a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain kérhető bővebb információ.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal