Segítségnyújtás, életmentés közös erővel a téli időszakban is

2022.11.10. 11:54 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A téli feladatokra való felkészülésről tartottak tájékoztatót a végrehajtásáért felelős szervezetek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságán.

Kép

Dr. Neszményi Zsolt főispán, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy a társszervek – Közút, katasztrófavédelem, rendőrség –, a korábbi hetekben már megkezdték a munkát, ami nem csupán a saját területükre terjedt ki, hanem a közös együttműködésre is. Az érintettek mindent megtettek és tesznek azért, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből – tette hozzá. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság felkészítette a helyi védelmi bizottságokat és a közbiztonsági referenseket, a védelmi igazgatásban résztvevőket a teendőkkel kapcsoltban, valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával folyamatos a kapcsolattartás a rendszeres ellátást igénylő betegekről – mondta dr. Neszményi Zsolt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője, Németh Zsolt kiemelte, hogy az előttünk álló téli időszakra több mint 5000 tonna útszóró só és egyéb síkosságmentesítő anyag áll rendelkezésre a megyében, de szükség szerint ez a mennyiség még növelhető. 42 nehézgépjárművel, 7 rakodógéppel, 7 hómaró és adapterrel is felszerelhető univerzális munkagéppel rendelkeznek, amihez további 110, ekével rendelkező gépet tudnak mozgósítani a szerződött partnerek segítségével – egészítette ki.

Wéber Antal dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője beszámolt arról, hogy gépparkjukat felkészítették a télre, a hivatásos tűzoltóságokat, önkéntes tűzoltó egyesületeket tájékoztatták a teendőkről. Az igazgató ugyanakkor felhívta az állampolgárok figyelmét arra is, rossz útviszonyok idején a műszaki mentések elvégzése időbe telik, hiszen a helyszínre vonuló egységeknek is biztonságban oda kell érniük.

A rendőrség részéről Molnár Gábor, Somogy megye rendőrfőkapitány elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az autósok készítsék fel gépjárműveiket a téli időszakra, ellenőriztessék azok műszaki állapotát és ne feledkezzenek meg a téli abroncsokról sem, mert a nyári gumik balesetveszélyesek a hideg, csapadékos időben. Külön említést tett a kerékpárosokról és a gyalogosokról, akik sokszor megfeledkeznek a láthatóságról, és nem jól mérik fel a gépjárművek megváltozott féktávolságát sem, ami balesetekhez vezethet. Molnár Gábor hozzátette, hogy a hatóság folyamatosan ellenőrzi majd a közlekedőket, hogy betartják-e a szabályokat.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal