Séta a mellrák ellen

2023.10.13. 11:52 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Rózsaszín szalaggal és lufival hívták fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára a mellrák elleni séta résztvevői Kaposvár belvárosában, pénteken. A programot immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, csatlakozva az „Összefogás az egészségért, küzdelem a mellrák ellen” országos megmozduláshoz.

Több százan gyűltek össze a Kossuth téren, hogy felhívják a társadalom figyelmét a daganatos betegségek elkerülésére, egyúttal tudatosítsák a szűrővizsgálatok jelentőségét, mellyel időben, gyógyítható stádiumban észlelhető a prosztatarák és az emlőrák is.

A séta előtt Szita Károly polgármester és dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntötte a résztvevőket. Szita Károly kiemelte, hogy az Egészséges Kaposvár 2030 programot azért hívta életre a város, hogy segítsen a betegségmegelőzésben és egészségmegőrzésben. Ezért biztosítják a szűrővizsgálatokat a Polgárok Házában.

Dr. Neszményi Zsolt a kormányhivatal szerepét ismertetve elmondta, hogy a kapcsolódási pont a Népegészségügyi Főosztály, akik évről évre megrendezik a mellrák elleni sétát Kaposváron, illetve küldik ki a szűrésre jogosult 45 és 65 év közötti somogyi hölgyeknek a mammográfiára szóló értesítést. Tavaly 17805 hölgy kapott levélben értesítést, közülük 4939-en éltek a szűrés lehetőségével. A részvételi arány Somogy vármegyében 2022-ben 27 % - volt, ez elmarad az országos átlagtól, ami 33 %, ezért is különösen fontos a mammográfiás vizsgálat népszerűsítése.

Az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Magyarországon 2022. évben megközelítőleg 8390 új emlőrákos beteget fedeztek fel a nők körében, melynek 3%-a Somogy vármegyei lakos. Az emlő rosszindulatú daganata az elmúlt évben több mint 2000 nő halálát okozta hazánkban. Somogy vármegyében emlő rosszindulatú daganata következtében 58 nő halt meg.

A Mellrák elleni séta a Kossuth térről indult és a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházig tartott, ahol dr. Inczeffy István főigazgató fogadta a sétálókat, akik megnézhették a Mammográfiás Központot is.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal