Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Séta a mellrák ellen

2024.10.07. 12:41 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Kilencedik alkalommal rendezte meg a „Kaposvári séta a mellrák ellen” programot a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és a Kaposvár Megyei Jogú Város Egészséges Kaposvár 2030 program.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozó rendezvény idén is az „Összefogás az egészségért, küzdelem a mellrák ellen” országos megmozduláshoz csatlakozott. A Kossuth téren a Nita Dance Club táncosainak előadásával kezdődött a program, majd Szita Károly polgármester és dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntötte a rózsaszín és kék szalagot viselő résztvevőket.

Kaposvár polgármestere az Egészséges Kaposvár 2030 program kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a prevenció életeket ment, és erre ösztönöz a város is. Ezért tűzték ki célul, hogy az évtized végére a somogyi vármegyeszékhely lakossága egészségesebb legyen, mint a többi nagyvárosé. A szűrővizsgálatok egy részét a kórház melletti Polgárok Házában is igénybe lehet venni.

Az emlőrák a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Magyarországon évente kb. 8000 új emlőrákos beteget fedeznek fel és kb. 2000 nő hal bele. A korai felismerés jegyében indult el 2002-ben hazánkban a szervezett emlőszűrés, melyben a 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők 2 évente kapnak személyre szóló meghívást.

Somogy vármegyében a szűrésre jogosult 45 és 65 év közötti hölgyek közül 2023-ban csaknem 15900-an kaptak levélben értesítést ingyenes mellrákszűrésre. Közülük 5580 vette igénybe a mammográfiás szűrést, így a részvételi arány 35,2 százaléka volt- mondta köszöntőjében dr. Neszményi Zsolt. A főispán hangsúlyozta, hogy ez az arány jó hír, mert egy évvel korábban 27 % volt a részvételi arány.

A szűrések során a Kórház Komplex Mammográfiáján 52 hölgyet javasoltak műtétre és közülük 41 esetben rosszindulatú volt az elváltozás. Így ők a népegészségügyi, szervezett szűrés segítségével sokkal korábban értesültek a betegségükről, sokkal korábban megkezdődhetett a kezelésük, megnőtt az esélyük a gyógyulásra. Idén már 12 ezer meghívót küldött ki a Népegészségügyi Főosztály. A szűrésen megjelentek közül 12 %-nál vált szükségessé a visszahívás, 25 hölgy esetén volt rosszindulatú az elváltozás.  

A köszöntők után a több mint száz résztvevő a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház főbejáratához sétált, ahol dr. Héra Eszter ápolási igazgató köszöntötte őket. Mint mondta, a néhány perces fájdalommentes vizsgálattal megelőzhető a testi és lelki szenvedés, ami nem csak a pácienseket, hanem családjaikat is megviseli.

A program zárásaként az érdeklődők megnézték a Mammográfiás Centrumot és megismerhették az önvizsgálat menetét.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal