Somogyban hatékony az árvíz elleni védekezés

2023.08.09. 15:53 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

522 cm-en állt reggel a Dráva vízszintje Barcsnál, ahol a szakemberek és a megyei vezetők tartottak bejárást és tájékoztatót szerdán reggel.

Kép

Neszményi Zsolt főispán, a Somogy Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy tegnap este 3. fokú készültséget rendeltek el, de a vízszint várhatóan a koradélutáni tetőzéskor nem éri el Barcson az eddigi mért legmagasabb, 620 centiméteres szintet. Őrtilosnál és Vízvárnál viszont megdőltek a rekordok 493 és 818 centiméteres vízállással.
Kiemelte, hogy a vízügyi igazgatósággal, a katasztrófavédelemmel és a települések polgármestereivel együttműködve hatékonynak bizonyult a védekezés, a lakóházak és az itt élők nem kerültek veszélybe.

Bencs Zoltán a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a helyi sajátosságokról elmondta, hogy Somogyban a magasparti viszonyoknak köszönhetően nem lett nagyobb probléma, ugyanakkor a felső-somogyi szakasz ártere megtelt vízzel.

A bejáráson részt vett Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Tarlós István ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese, Koós Csaba barcsi polgármester, Fehér Gábor alezredes, a vármegyei területi védelmi bizottság titkára, valamint Tanicsné Laklia Cecília, a Barcsi Járási Hivatal vezetője.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal