Somogyban is megkezdődött a határszemle és a parlagfű elleni közérdekű védekezés ellenőrzése

2022.05.18. 16:16 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Az Agrárminisztérium idén is elrendelte országosan az átfogó határszemle ellenőrzéseket, valamint a parlagfű elleni védekezés ellenőrzését, így Somogy megye területére is.

A Somogy erdő nélküli termőterületének 20%-ára kiterjedő szemlék során az ellenőrök fokozott figyelmet fordítanak a hasznosítási kötelezettség teljesítésének, a más célú hasznosítás megkezdésének, valamint az újrahasznosítás ellenőrzésére, továbbá az engedély nélküli, más célú hasznosítások felderítésére, illetve a művelési ágak ingatlan-nyilvántartási és terepi állapota közötti összhangjának megteremtésére. A feladatot a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni munkáival párhuzamosan végzik a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai.

A parlagfű elleni védekezés ellenőrzését hivatalból, vagy bejelentés alapján, külterületen a kormányhivatal munkatársai, belterületen a jegyző folytatja le. A helyszíni ellenőrzésről a tulajdonost /földhasználót nem szükséges előzetesen értesíteni.

Amennyiben a területen parlagfű-fertőzöttséget észlelnek, úgy elrendelik a kényszerkaszálást, melynek költsége a terület tulajdonosát, használóját terheli.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal