Szakszerűen a legkisebbek ellátásáért

2023.09.19. 14:34 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Bölcsődei ellátásban dolgozóknak tartott szakmai napot kedden a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya.

A rendezvényt dr. Neszményi Zsolt főispán nyitotta meg, aki elmondta, hogy különösen fontos a kisgyermekek napközbeni, intézményi ellátása, hogy a szülők biztonságban és jó kezekben tudhassák a kicsiket, míg ők dolgoznak. A bölcsődék működési engedélyét a kormányhivatal adja ki, és szintén a hivatal ellenőrzi a tárgyi és személyi feltételek meglétét.

A főispán kiemelte, hogy Somogy vármegyében 74 bölcsőde rendelkezik működési engedéllyel, a férőhelyek száma összesen 1350 fő.

2023-ban 11 bölcsőde részére adott ki a hivatal működési engedélyt, ezek közül 6 intézmény teljesen új, míg 5 intézménynél módosult a működési engedély, jellemzően a kapacitásbővítés miatt.

Legutóbb balatonkeresztúri Mikkamakka Minibölcsőde nyitotta meg kapuit augusztus végén, míg a következő a nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsőde új bölcsődei részének átadása lesz.

Kaposváron az önkormányzat és a református egyház is épít egy-egy bölcsődét. Előbbi várhatóan jövő év első felében, utóbbi pedig szeptembertől fogadja majd a gyerekeket.
A szakmai napon résztvevő csaknem száz résztvevő tájékoztatás kapott többek között a bölcsődei ellátás jogszabályi helyzetéről, a kisgyermeknevelők, dajkák szerepéről, kompetenciáiról, a kisebb intézmények nyitva tartásáról és a jó gyakorlatokról is.

A rendezvényen rész vett Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, dr. Erőssné dr. Nacsa Olga, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Gyermekügyi és Idősügyi Főosztály osztályvezetője, valamint Kaurek Csilla Pécs MJV Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatóságának igazgatója.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal