Szép kilátások a Balatonnál

2023.06.22. 13:53 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Lezárult a „Balaton madártávlatból” – kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása” elnevezésű projekt, melynek zárórendezvényét csütörtökön tartották Fonyódon.

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorcium vezetésével 739,6 millió forintból megvalósult projekt során a Balaton északi és déli partján lévő kilátókat és kilátópontokat fejlesztették és kapcsolták hálózatba úgy, hogy azok önállóan is aktív kikapcsolódási lehetőséget kínáljanak a régióba látogatóknak.

Dr. Neszményi Zsolt főispán az ünnepségen beszédében kiemelte, hogy Magyarország egyre határozottabban jelenik meg az idegenforgalom világtérképén, amit ki kell használni. A szándék és az akarat eddig is megvolt a balatoni turizmus és idegenforgalom felerősítésére, de a közös gondolkodás, a közös stratégia elengedhetetlen a sikerhez.

Hangsúlyozta, hogy a pontszerű idegenforgalmi kezdeményezések rendszerbe szerveződve, állami szerepvállalással, átfogó stratégia mentén működhetnek jól. A turisztikai régiókat az idegenforgalmi attrakciók és az infrastruktúra fejlesztésén túl  pedig egységes helyi arculattal lehet vonzóvá tenni.

Személyes élményként jegyezte meg a főispán, hogy szerencsés, mert gimnáziumi éveit Fonyódon töltötte, így a balatoni panorámát sokszor megcsodálhatta. Mint mondta, a fejlesztés a jó időben történt, hiszen egyre több turista jön a Balatonra, akiknek megmutathatjuk értékeinket, sikereinket és azt, hogy mi mindenre lehetünk büszkék itt a Balaton partján.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere és Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. igazgatója osztotta meg a résztvevőkkel a gondolatait. Mint elhangzott, a projekt keretében megtörtént a fonyódi Sipos-hegyi és Várhegy-kilátó környezetének fejlesztése, a gyenesdiási Festetics-kilátó felújítása, és a szigligeti Óvár kilátó fejlesztése. Szántódon pihenőteraszt építettek, Balatonföldváron megvalósult a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásának fejlesztése. Balatonlellén erdei élményközpont létesült, Fonyódon megújult a Szaplonczay sétány és egy fogadóépület is épült, Balatongyörökön pedig családbarát mese tanösvényt alakítottak ki.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal