Szezon előtti jótanácsok és információk

2024.05.29. 13:44 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Idén is megtartotta szokásos, szezon előtti fórumát a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete a szektor képviselőinek. A rendezvényen a Somogy Vármegyei Kormányhivatal szakemberei is felhívták a figyelmet az újdonságokra, szabályváltozásokra és egyéb tudnivalókra.

Kép

A Foglalkoztatási, Foglalkoztatási-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály részéről Hornyák Valéria főosztályvezető, dr. Nagy Zsolt jogi szakügyintéző és Biczó Zoltán munkavédelmi szakügyintéző tartottak előadást. Ezeken szóba kerültek többek között a munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát érintő jogszabályi rendelkezések módosításai, az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatok, a munkavédelmi hiányosságok, illetve az idei évi ellenőrzések. A résztvevők információkat hallhattak az új támogatási programokról is.

Sótonyi-Mayer Zsuzsanna közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző arról beszélt, hogy a népegészségügyi hatóság preventív szemléletet képvisel, legfőbb cél a megelőzés, a hiányosságok feltárása, az egészségkárosodás megelőzés. A szakember ismertette a közegészségügyi előírásokat, kitért egyebek mellett a nemdohányzók védelmére, a közétkeztetésre és táboroztatásra, és az ivóvízzel kapcsolatos előírásokra is.

A Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője, dr. Krizsán Anett Zsuzsanna elmondta, hogy a szezonális fogyasztóvédelmi ellenőrzések elsősorban a turisták által leginkább látogatott helyszínek vendéglátóipari egységeit, valamint a személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat fogják érinteni. Ismertette az idei ellenőrzési szempontokat, illetve beszámolt a tavalyi eredményekről és az aktuális jogszabályváltozásokról is.

A Siófoki Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője, dr. Tóth Ferenc járási főállatorvos is tájékoztatást adott a területét érintő jogszabályi tudnivalókról és az ellenőrzések tapasztalatairól is, felhívva a vendéglátósok és kereskedők figyelmét az élelmiszerek biztonságos tárolására és kezelésére.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal