Ugrásra készen, ha beköszönt a fagyos idő

2023.11.10. 13:14 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A téli felkészülés során elvégzett feladatokról és képességekről tartott közös tájékoztatót pénteken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Vármegyei Igazgatósága a társszervekkel közösen.

A kaposvári mérnökségen tartott eseményen Németh Zsolt, a Magyar Közút vármegyei igazgatója, Krám István tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató, Molnár Gábor vármegyei rendőrfőkapitány, valamint dr. Neszményi Zsolt főispán, a Somogy Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke adott tájékoztatást a jelenlévőknek.

Dr. Neszményi Zsolt elmondta, hogy a védelmi bizottsággal együttműködő szervek, mint a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az autópályát és a közutakat üzemeltető szolgáltatók mindent megtettek és a tél folyamán tesznek annak érdekében, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje az esetleges rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből.

Ezt a munkát segíti a bizottság a koordináláson túl azzal, hogy az ősszel felkészítette a közbiztonsági referenseket, a védelmi igazgatásban résztvevőket és az irányítás átvételére kijelölt személyeket a várható feladatokra, riasztási és értesítési gyakorlatot tartanak a vármegyei és helyi munkacsoportoknak. A polgármesterek tájékoztatást kaptak a téli időjárás során végrehajtandó feladataikról, a szociális és karitatív szervezetekkel a szolgáltatásból kizárt fogyasztók folyamatos ellenőrzéséről is egyeztetés volt, míg az alapvető ellátás és élelmiszerbiztosítási lehetőségek, az egyedül élő, veszélyeztetett lakosok felmérése is megtörtént.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya adategyeztetést végez a rendszeres ellátást igénylő betegek, szülés előtt álló kismamák, dialízis kezeltek vonatkozásában.  

Krám István vármegyei katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta, hogy munkatársaik mindenkinek segíteni fognak, akinek erre szüksége lesz, ugyanakkor pont a rendkívüli időjárás miatti körülmények okán az állampolgárok türelmét kérte, hiszen a kivonuló egységeknek is biztonságban a helyszínre kell érniük ahhoz, hogy segíteni tudjanak.

Molnár Gábor rendőr dandártábornok a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a téli, jeges, havas útviszonyok az év más időszakában megszokottól eltérő vezetési stílust és viselkedést követelnek meg. Mérjék fel indulás előtt az utak állapotát, informálódjanak arról és a várható időjárásról, és legfőképpen ne legyenek könnyelműek. Ezzel szorosan összefügg a gépjárművek műszaki állapota is, ami ugyancsak nem elhanyagolható tényező. A gumiabroncsok télire való cseréje evidens kell, hogy legyen minden autós számára, de a fék- és láthatósági rendszereknek is jól kell működniük.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Vármegyei Igazgatósága már elvégezte a munkagépek műszaki felkészítését, összeállította a téli elhárításban dolgozó munkatársak és gépek beosztását, útvonalait, a bérelt és lehívható gépek jegyzékét, azok útvonalait. Felmérték a rendelkezésre álló síkosságmentesítő anyagok mennyiségét, az útvonalanként számított, szükséges mértékét.

Németh Zsolt igazgató elmondta, hogy az úthálózaton elvégezték a burkolatok javítását, a vízelvezető rendszerek tisztítását, a burkolatjelek felújítását. Pótolták a vezetőoszlopokat, mozgatható hóvédműveket helyeztek el a hóátfúvásos helyeken, az emelkedők padkájára kihelyezték az önmentő kupacokat.

A szezonban 130 munkatárs, 35 saját és 4 bérelt kombinált gép, 8 hómaró, 9 rakodógép és 3 gréder áll rendelkezésre a munkálatok elvégzéséhez, és rendkívüli esetben várhatóan még 110 db mezőgazdasági gép lesz elérhető számukra. Az elhárításhoz 5236 tonna útszóró só, mintegy 278 tonna zúzalék, 33,7 tonna CaCl2 granulátum, valamint csaknem 69 ezer liter CaCl2 oldat van a raktárakban.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal