Várják a somogyi búzát a gyűjtőpontokon

2023.07.10. 15:08 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogását tanúsítja évről-évre. 2011-ben még csupán 10 tonna gabona érkezett felajánlásként, ami tavaly 1000 tonnára bővült. Ebbe a mennyiségbe a somogyi gazdák is beletették a saját felajánlásukat, és hasonló önzetlen segítségre számítanak idén is a szervezők.

Kép

A Nemzeti Agrárgazdasági kamara és a MAGOSZ vármegyei szervezete hétfőn búzagyűjtő napot tartott a látrányi Udvaros Majorban. Madarász Zoltán, a Somogy vármegyei NAK és MAGOSZ elnöke, Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő, dr. Neszményi Zsolt főispán és Udvaros Zoltán gyűjtőpont vezető adott tájékoztatást a programról és az idei tudnivalókról.

Dr. Neszményi Zsolt főispán elmondta, hogy Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát és a hivatalt számos agrárterületet érintő kérdés összeköti, így természetes, hogy a Somogy Vármegyei Kormányhivatal most is támogatja a programot. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb gazdálkodói kört érintő támogatási formára 2023-ban valamivel több, mint 6 ezer gazda adott be támogatási kérelmet. Tavaly a Magyar Kincstár közel 31,5 milliárd forintnyi kifizetést teljesített a Somogy vármegyei gazdálkodók számára.

Mint elhangzott, tavaly rekordmennyiségű – 48 tonna – búzát ajánlott fel több mint 400 somogyi gazda, amit a barcsi Malom őrölt meg. Az adományból számos hátrányos helyzetben lévő személy asztalára kerülhetett friss pékáru, amelyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság hat Somogy vármegyei intézménye, a történelmi egyházak intézményei és a vármegyében lévő kórházak között osztottak szét. Idén 15 gyűjtőponton adhatják le a gazdák a búzát.

Az összegyűlt somogyi adományokat augusztus 15-én, Balatonőszödön öntik össze jelképesen.

 

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal