A vízvédelem közös érdekünk és feladatunk

2022.09.26. 14:15 | Somogy Vármegyei Kormányhivatal

A víz napjaink egyik legértékesebb és legveszélyeztetettebb erőforrása, mert a klímaváltozás miatt egyre fokozódó problémák egyik legsúlyosabbika a vízhiány. Ennek enyhítésére, megelőzésére van szükség olyan felkészült, elkötelezett szakemberekre, mint amilyenek a Magyar Hidrológiai Társaság tagjai.

A Somogy Megyei Területi Szervezet idén 50 éves, melynek alkalmából konferenciát tartottak csütörtökön a Somogy Flandria Inkubátorházban, Kaposváron.

A rendezvényen részt vett dr. Neszményi Zsolt főispán, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a következő évtizedekben a víznek és a termőföldnek lesz a legnagyobb értéke. A víz már ma is a XXI. század aranya, ezért a mi felelősségünk, hogy hosszútávú megoldást találjunk a vízkészletek védelmére. Ez nem csupán egyéni és közösségi érdek, hanem nemzeti érdek és nemzeti érték is.

Ehhez nyújt segítséget a Magyar Hidrológiai Társaság és annak Somogy Megyei Területi Szervezete és ehhez teszi hozzá a saját munkáját a Somogy Megyei Kormányhivatal is. A hivatal feladata az ivóvízellátás felügyelete, ezért ellenőrzik a Népegészségügyi Főosztály szakemberei a vízműtelepek működését, jóváhagyják, illetve felülvizsgálják az ivóvíz-biztonsági terveket, kijelölik a mintavételi helyeket. A nyári szezonban a természetes fürdővizek felügyelete ugyancsak a hivatal feladata.

Az ünnepi konferencián a résztvevők megismerhették a területi szervezet elmúlt fél évszázadát, dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke a szervezet vízgazdálkodásban betöltött szerepéről tartott előadást, míg a somogyi szervezet elnöke, Váradi Nelli a Kapos folyó és Kaposvár város kapcsolatáról beszélt.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal