„Veszélyhelyzeti bértámogatás kutatásfejlesztési munkahelymegőrzés céljából” című és GINOP-5.3.16-VEKOP-20-2020-00001 azonosító számú projekt

Kép

Kedvezményezett: Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a fővárosi/vármegyei kormányhivatalok konzorciuma

A projekt szerződött támogatási összege: A projekt megvalósítására rendelkezésre álló forrás 28,803 Mrd Ft, a támogatás mértéke 100%.
A projekt célja: A KFI szektor magasan képzett munkavállalóinak bértámogatásának célja a KFI szektorban dolgozó munkavállalók (például mérnökök, fejlesztőmérnökök, informatikusok) munkahelyének védelme, a támogatással a szektorban dolgozók munkabérének fenntartása, a KFI szektor dolgozóinak tartós foglalkoztatása. A támogatás célja a COVID-19-járvány alatti elbocsátások elkerülése, valamint új munkahelyek teremtése.

A projekt célcsoportja:
A kiemelt projekt célcsoportját az egészségügyi veszélyhelyzettel érintett kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók, valamint kutató-fejlesztő tevékenység végzése érdekében foglalkoztatni kívánt álláskeresők és az őket foglalkoztató munkáltatók alkotják.

A projekt megvalósítás időtartama: 2020.04.15.-2022.09.15.
A projekt tartalma: A projekt keretében munkahelymegőrzéshez és munkahely teremtéshez igényelhettek támogatást a KFI tevékenységet végző vállalkozások. A kutató-fejlesztő tevékenységet végzők foglalkoztatásának támogatására két körben került sor, összefüggésben a COVID járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzettel, és bevezetett korlátozásokkal. Első körben 2020. április 15. és 2020. augusztus 31. között lehetett kérelmet benyújtani a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához. A második körben bevezetett KFI támogatásokat 2021. január 4. és 2021. május 31. között lehetett igényelni.
A támogatás havi összege munkavállalónként nem haladhatta meg a 318.920 forintot. A támogatást legfeljebb három hónapra lehetett igénybe venni.

A projekt eredményei: A két körben meghirdetett KFI bértámogatást országosan közel 37 ezer fő (36 975) után vették igénybe a vállalkozások. A projektet pozitív kimenettel záró (munkahelyét megtartott) résztvevők száma 35 974.