Beindult az uborkaszezon Gyulaházán

2024.04.15. 07:57 | Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

Gyulaházán átadták a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó „Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja” keretében megépült növényházat és az azt kiszolgáló épületeket.

A 2,2 milliárdos beruházás során megépült egy több mint 8000 négyzetméteres növényház, amelyet egy korszerű biomassza tüzelésű fűtési és egy napelemes rendszer szolgál ki, valamint a program segítségével megépült egy több mint 1000 négyzetméteres üzemcsarnok is. A közfoglalkoztatási helyi gazdaságok fejlesztését célzó program eddigi legnagyobb beruházását Réthy Pál, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Román István főispán, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Bardi Béla polgármester adta át.

Az ünnepélyes átadón Bardi Béla, Gyulaháza polgármestere elmondta, a község egy óriási lehetőséget kapott, ami egyben felelősség is, hiszen a kertészeti telepnek piaci körülmények között kell nyereségesen működnie a jövőben.

Román István megerősítette, a nehézségeken csak közös erővel lehet túllendülni. A főispán kifejtette: az, hogy most itt állhatunk, azt mutatja, hogy sikerült az akadályok – pandémia, háborús helyzet okozta nehézségek – ellenére is kivitelezni a beruházást. A kormány közfoglalkoztatási programja számtalan eredményt és értéket teremtett már a vármegyében: településeink sorra újulhattak meg, nagyon sok olyan embernek, akinek a munkaerőpiaci lehetőségek elérhetetlennek tűntek korábban, újra munkát tudtunk adni és óriási siker, hogy a közfoglalkoztatás valóban átmenetet jelentett az elsődleges munkaerőpiacra – zárta gondolatait Román István.

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elmondta, hogy egy 2019-es rendeletben döntött a kormány arról a gazdaságélénkítő programról, amely hatékonyan hozzájárult az elmaradott települések hátrányainak csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, a vidék lakosságmegtartó képességének a növeléséhez.

Réthy Pál az is kifejtette, hogy Gyulaházának komoly „előélete” van a közfoglalkoztatás területén, 2011 óta értékteremtő munkát ad helyben: állattartás, növénytermesztés, varrodai tevékenység, díszítővarrás, faipari és építőipari tevékenységekkel foglalkoztak eddig, most pedig az uborkatermesztésé lesz a főszerep. Különleges ez az üvegház sok szempontból. Megépült egy 8064 négyzetméter alapterületű fóliasátor, egy 1047 négyzetméter alapterületű kiszolgáló csarnok, egy 1,2 megawatt teljesítményű biomassza tüzelésű fűtési rendszer, öntöző kutat is fúrtak a projekt keretében beszerezték a működtetéshez szükséges eszközöket, a növénytermesztési technológiát, és napelemrendszert is telepítettek. A fejlesztés tartalmazza a dolgozók képzését is – ismertette a részleteket a helyettes államtitkár.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő a legek településének nevezte Gyulaházát: itt született Farkas Bertalan, a legelső magyar űrhajós, továbbá Bardi Béla, a leghosszabban regnáló településvezető hazánkban, aki már 48 éve vezeti Gyulaházát. És itt jött létre közfoglalkoztatási program keretében megvalósított legnagyobb hazai beruházás is – mondta a képviselő.

A beruházás bejárása során elhangzott: a létrejött növényházban kígyóuborkát termesztenek hidrokultúrás technológiával. Egy termesztési ciklusban 150 tonna uborkát tudnak szüretelni. Az idei esztendőben két ciklust terveznek, amelyet jövőre háromra szeretnének emelni.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal