Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Hatodszor zárt sikerrel a szabolcsi közfoglalkoztatási vásár

2023.09.22. 10:37 | Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

Idén hatodik alkalommal rendezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt a nyíregyházi Kossuth téren. Idén 70 település mutatta be az értékteremtő közmunkaprogram keretében létrehozott termékeit és szolgáltatásait.

A színes kiállításra kilátogatókat idén is a szabolcsi, szatmári, beregi tájegységek ételeinek kóstolójával, kézműves termékek vásárával várták a kiállító önkormányzatok. A leginnovatívabb közfoglalkoztatók munkáját kiválósági termékdíjjal ismerték el.

Román István főispán köszöntőjében elmondta: ha körbenézünk a kiállításon, akkor láthatunk nyüzsgést és lázas készülődést, érezhetünk finom illatokat. De ha nem csak felületesen nézzünk körbe, akkor láthatjuk azt a rengeteg munkát és annak eredményét is, ami közfoglalkoztatás területén megvalósul – tette hozzá. Felfedezhetjük azt a rengeteg értéket, amelyet a közfoglalkoztatásban előállítanak. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ebben a munkában részt vállal, mert ez is része annak, hogy a vidék megbecsülése és önbecsülése tovább emelkedjen – fogalmazott a főispán.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára megnyitó beszédében kiemelte: a közfoglalkoztatás nem csupán egy támogatott foglalkoztatási forma, hanem állami munkahelyteremtés, vidékfejlesztés, településfejlesztés és szociális intézkedés is egyszerre. 2010 után a magyar kormány egy nagyon nehéz munkaerőpiaci helyzetet örökölt: több mint 600 ezer munkanélküli volt, amely mára 228 ezerre zsugorodott. Soha annyi nem volt még Magyarországon. Egy olyan alternatívát kellett kidolgozni a kormánynak, amely nagy számban értékteremtő munkát tud adni az embereknek – hangsúlyozta Réthy Pál. A helyettes államtitkár elmondta: 2011-től, az új típusú közfoglalkoztatási programok elindulásától, közel 405 milliárd forintot fordítottak a programra. 2011-ben 40 ezer fő, 2014-ben 69 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak száma, ez az idei esztendőben 15950 főre mérséklődött – sorolta Réthy Pál. A kormány továbbra is elkötelezett ezeknek a programoknak a finanszírozásában, és célja, hogy munkáltatók minél több hátrányos helyzetű álláskeresőnek tudjanak munkát és megélhetést biztosítani. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében megvalósult közfoglalkoztatási programok példamutató mintaként szolgálhatnak és ösztönzőként hathatnak valamennyi önkormányzat számára – zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

A vármegyei kormányhivatal idén is elismerte a leginnovatívabb közfoglalkoztatást megvalósító önkormányzatokat. Bronz termékdíjat vehetett át Nyírjákó önkormányzata a település újszülöttjei számára készített névre szólóan hímzett babakelengye csomagjával, ezüst termékdíjat nyert Dombrád önkormányzata a mezőgazdasági közmunkaprogramja keretében készített fokhagymakrémével. Az arany termékdíjat Fábiánháza önkormányzata vihette haza a közmunkaprogram keretében előállított szőlőlekvárjával.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal