Idén is szervez online jegyzői konferenciákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

2024.01.11. 17:45 | Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

A törvényességi felügyeleti feladatok ellátása során kiemelt jelentősége van a helyi önkormányzatok jegyzőivel történő jó szakmai és kollegiális kapcsolat fenntartásának. Fontos, hogy az önkormányzatnál felmerült problémák megoldásait közösen vitassák meg a kormányhivatallal, majd tapasztalatszerzés céljából más települések jegyzőivel is megosszák.


 

A fenti célok elérése érdekében a Törvényességi Felügyeleti Osztály rendszeresen szervezett a jegyzők részére ingyenes szakmai napot a törvényességi felügyelet kérdéseiről. A személyes megjelenést igénylő rendezvények a vármegye négy helyszínén (Csenger, Kisvárda, Nyíregyháza, Mátészalka) voltak. A fórumon a törvényességi felügyeleti szakügyintézők adott tárgykörben tartottak előadást, akik a szakmai nap végén konzultációra is lehetőséget biztosítottak.

A jegyzők részéről azonban folyamatos az igény olyan gyakrabban kivitelezett szóbeli konzultáció lehetőségére, ahol a közös problémafelvetés, valamint annak közös megoldása is biztosított. Ennek érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a helyi önkormányzatokkal való kapcsolattartás új formájaként bevezette az online konferenciákat. A Törvényességi Felügyeleti Osztálytól érkező ötlet megvalósításaként már három online konferenciát bonyolítottak le sikeresen.

A szakmai segítségnyújtás e gyors reagálást biztosító módjával a kormányhivatal tavaly már három alkalommal élt, elsőként 2023 augusztusának végén a nemzetiségek jogairól szóló törvény aktuális módosításának ismertetésére, a jogszabályi változásokról és a kormányhivatalhoz érkezett problémafelvetésekről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

A konferenciát második alkalommal 2023 októberének első napjaiban rendezték meg a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényből adódó jogalkotási kötelezettség teljesítése, a közterület tisztántartására vonatkozó szabályokat megállapító önkormányzati rendeletek felülvizsgálatainak tapasztalatai témakörben.

A harmadik és ebben az évben utolsó fórumot a helyi önkormányzatok működését szabályozó egyes jogszabályok változásairól, a változásokból adódó feladatok témakörben 2023. december 19. napján tartották.

Az „online jegyzői értekezletet” a tervek szerint havonta-kéthavonta rendezik meg, ezáltal egy „élőbb” kapcsolat jött létre a kormányhivatal és az önkormányzatok között. Az online fórumhoz a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által üzemeltetett VIKI Videokonferencia-rendszer használatával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal által megküldött linken lehet csatlakozni.

A kormányhivatal által koordinált, nyitottabb konzultáció formájában vitatják meg az adott témakör jogszabályi hátterét, problémáit. Az online értekezletnek számtalan előnye mutatható ki, ilyen a résztvevői kör bővülése, hiszen a jegyzőkön túl a polgármesteri hivatalok/közös önkormányzati hivatalok köztisztviselői is részt vehetnek. Ezáltal nemcsak vezetői, hanem ügyintézői, tényleges végrehajtói szinten valósul meg az ismeretátadás. Az online konferenciáknak idő- és költségkímélő hatása is van.

A kormányhivatal idén is folytatja a tavaly kialakított gyakorlatát, és az önkormányzatok működését érintő aktuális kérdésekről online konferenciák keretében is tájékoztatja majd a jegyzőket.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal