Díjazták a „Veszprém Megye Bora 2022” verseny győzteseit

2022.09.21. 08:11 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

Idén is kiválasztották a „Veszprém Megye Bora” verseny legkiemelkedőbb borait, amelyek készítői méltán lehetnek büszkék a kiváló nedűkre. 2022-ben az Arias Birtok Pécsely Olaszrizling 2021-es fehérborát és a Szászi Birtok Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc 2019-es vörösborát ítélte a legkiválóbbnak a zsűri.

Kép
Kép

A nyertes borászatok számára - rendhagyó módon – a birtokokra látogatva, személyesen adta át a kitüntető címre jogosító díjakat Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főispánja és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.
A korábbi gyakorlattól eltérő díjátadás célja, hogy a bírálók személyes tapasztalások útján közelebb kerüljenek a nyertes borászatokhoz, megismerve azt a hosszú utat, amit az általuk termelt nedű bejár, amíg az asztalra kerül. Egy pohár borban benne van az adott borvidék történelmi és kulturális értéke, a borász kemény és fáradságos munkája, a természeti környezet, ahol megtermelték és minden olyan hozzáadott érték, amelyet csak a helyszínre lépve tapasztalhatunk meg tényleges valójában.  Az igazi értéket képviselő borok mögött mindig van egy történet. Akár tradíció, akár innováció, érdekessé és emberközelivé teszi a terméket, érzelmeket, kötődést generál, felkelti a vágyat a megismerésre.
Veszprém megye rendkívül sajátos helyzetben van, hiszen a területén 4 történelmi borvidék helyezkedik el, melyek páratlan értékekkel járulnak hozzá a megye sokszínűségéhez. A legfontosabb cél, hogy ezeknek a területeknek a borkínálatát minél szélesebb körben megismertessük és népszerűsítsük. A borszőlővel beültetett terület nagysága a megyében csaknem 4 250 ha, amelynek döntő hányada a Balatonfüred-Csopak borvidéken terül el.
Örömteli, hogy az idei évben hasonló arányban érkeztek nevezések mindegyik borvidékről. A beérkezett fehérborok csaknem fele a térségben közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő olaszrizling volt. Fehérbor kategóriában is egy olaszrizling aratott nagy sikert: a pécselyi Olaszrizing 2021, amely a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről származik. A bor alapanyagát adó szőlő a Király-oldal dűlőben található olaszrizling ültetvény köves, oldallejtéses részén terem. Ezen a területen termő szőlő mindig magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint társai. Ebből az alapanyagból készült olaszrizling reduktívan, semleges élesztő felhasználásával készül, hogy a bor visszaadja a termőhely sajátosságait. A végeredmény egy komplex, jó savszerkezettel rendelkező bor.
Vörösbor kategóriában a Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc, a Szászi Birtok 2019-es kiváló bora nyerte el a legjobbnak járó címet. A bor kitűnően illeszkedik a 2022-es bortrendhez, amelyben egyre fontosabb szemponttá válik a fenntarthatóság. Az ital ugyan nagytestű vörösbor, mégis simulékonyabb és visszafogottabb tannin szerkezetű.  Illatában érett szedres-feketeribizlis gyümölcsös jegyeket mutat, kis fűszerpaprikával „megtűzdelve”. Íze telt, feszes savakra épül, piros bogyós gyümölcsöket, cseresznyét és epret idézve.
A Veszprém megye Bora verseny életre hívásának egyik fő törekvése az volt, hogy lehetőséget biztosítson a térség borászatainak a bemutatkozásra és boraik szélesebb körben történő megismertetésére. E nemes cél inspirálta a kitüntető címmel járó díjat is: a hivatal és az önkormányzat egy éven keresztül protokoll célokra használja fel a két nyertes, címkével ellátott bort.

Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal