Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Elindult a 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz Projekt

2024.04.25. 14:31 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három pillérre – bértámogatás, lakhatási és utazási hozzájárulás – épül.

A program célja a 30 év alatti fiatalok foglalkoztatásának elősegítése és piacképes tudásuk megszerzésének támogatása, amellyel hozzájárulnak a nemzetgazdaság munkaerőigényének kielégítéséhez.

A pályázatra azok a 15-29 év közötti nem dolgozó és nem tanuló fiatalok jelentkezhetnek, akik álláskeresőként vagy szolgáltatás kérőként regisztrálnak a lakóhelyük szerinti illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

A program keretében az alábbi támogatások érhetők el:

Bértámogatás:

A munkaadónak nyújtott bértámogatás időtartama 4 hónap, hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatása esetén pedig 6 hónap, a támogatás mértéke fixen a munkaadót terhelő bruttó bér 50%-a, de legfeljebb havi 250 000 forint lehet.

Lakhatási támogatás:

A legfeljebb 12 hónapnyi időtartamra nyújtható lakhatási támogatást az a fiatal kaphatja, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak; és aki legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű, foglalkoztatónál létesített, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít; és akinek a lakóhelyétől legalább 60 km-re lévő településen található a munkavégzés helye. A lakhatási támogatás az álláskeresőt terhelő havi lakásbérleti díj 100%-ában, de havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 70%-ának megfelelő összegig állapítható meg.

Utazási támogatás:

Az utazási támogatást az a fiatal kaphatja, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak; és akinek a lakhelyétől 60 km-nél közelebbi, de attól eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakhely és a munkavégzés helye közötti távolság tekintetében minden 10 km után a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 5%-ának megfelelő összegben.

A támogatások igénybevételéhez szükséges Hirdetmények, valamint minden kapcsolódó dokumentum és tájékoztatás a munka.hu oldalon érhető el. Továbbá a támogatásokról és a programban való részvétel részletes feltételeiről a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai is tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal