Idén is kinyitja kapuit a kormányhivatal két épülete a látogatók előtt

2024.08.29. 08:57 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot immár tradicionálisan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg. Idén szeptember 21-én és 22-én várják országszerte az épített örökségek iránt érdeklődőket. Az eseményen számos rendezvénnyel, vezetett sétával és impozáns műemlékkel kínálnak színes programokat a látogatóknak. Az értékteremtő kezdeményezéshez a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretén belül – az előző évekhez hasonlóan – idén is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a kormányhivatal főépületének is helyet adó Megyeháza, valamint a Veszprémi Járási Hivatal épületegyüttese (Rosos és Balassa-kúria).

Kép
Kép

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő, rendkívül sokszínű és változatos épített és természeti örökségre, értékre és megőrzésük fontosságára. Kulturális értékeink ápolása a nemzeti összetartozás érzését is jelképezi, a kultúra egy nemzet ismérve, megtartója.

Ennek szellemében elengedhetetlenül fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet hazánk kulturális gazdagságára és sokszínűségére azáltal, hogy olyan rejtett kincsek helyszíneire is bepillantást engedünk, amelyek a hétköznapi életben nincsenek a nyilvánosság előtt. A kormányhivatal főépületének is helyet adó Megyeháza, valamint a Rosos és Balassa-kúria immár ötödik alkalommal válik látogathatóvá az érdeklődők számára. A látogatók vezetett sétákon vehetnek részt, ahol lehetőségük nyílik megismerni a két műemléket.

A két különleges helyszínt szeptember 21-én és 22-én 10.00 és 14.00 órai kezdettel a kormányhivatal szakemberei mutatják be, akik nemcsak a műemlékek jelenét, hanem gazdag múltját is ismerik. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet megtehetnek a 06-88/579-314-as telefonszámon vagy a dunajcsik.zsuzsanna@veszprem.gov.hu e-mail címen.

A program elsődleges célja, hogy egyfajta mozgósító erő legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét.
A programokról bővebb információt olvashatnak az alábbi linkeken:
http://oroksegnapok.gov.hu/seta/1437
http://oroksegnapok.gov.hu/seta/1438

 

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal