Takács Szabolcs az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnökeként részletes szakmai beszámolót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ülésén

2023.10.04. 17:49 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének mai napon megtartott ülésén Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte Takács Szabolcs főispánt, aki az Országos Vadgazdálkodási Tanács (OVT) elnökeként az ülés első napirendi pontjában részletesen beszámolt a tanács tevékenységével kapcsolatos feladatokról és arról, hogy miként képviseli a kamara tagságának az érdekeit.

Kép

Az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnökeként legfontosabb feladatának tekintette elsőként azt, hogy minden vármegye területi vadgazdálkodási tanácsa részéről megismerje a vadgazdálkodás aktuális problémáit, amelyekre rövidtávon lehet megoldást találni és azokat is, melyek orvoslása hosszabb időt vesz igénybe. Ennek érdekében munkája megkezdését követően arra kérte a vármegyei vadgazdálkodási tanácsokat, hogy fogalmazzák meg javaslataikat, ötleteiket, problémafeltáró észrevételeiket. A vadászközösség egységes szakmai álláspontjának kialakítása kiemelten fontos a közös vadgazdálkodási célok elérése érdekében, mindazonáltal kulcsfontosságú, hogy a tanács betöltse döntés előkészítő és jogszabály módosító javaslatot megfogalmazó funkcióját – amelynek céljából létrehozták. A megfogalmazott észrevételek beérkezését követően összegezték, majd az OVT tavaszi ülésén megvitatták azokat, melyek közül több javaslat elfogadásra került, illetve a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításában megjelent.

Kép

Az ülésen Takács Szabolcs beszélt az elkövetkezendő időszak várható terveiről is. A jelenlegi nemzetgazdasági -és agrárpiaci helyzetben az egyik legfontosabb feladat a vadkárok mérséklése. A probléma kezelése érdekében szeptember végén újabb megkereséseket küldtek ki a területi vadgazdálkodási tanácsoknak és a NAK-nak, amelyben megfogalmazhatják a földhasználó és a vadászatra jogosult közötti konfliktus megelőzésére, a vadkárra, vadászható állat által okozott kárra, valamint a vadkárfelmérése vonatkozó javaslataikat. A november második felére tervezett Országos Vadgazdálkodási Tanács őszi ülésének fő témája ezen javaslatok megvitatása és ennek alapján a jogszabályi környezet esetleges felülvizsgálata lesz.

Kép
Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal