Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is folytatódik a földértékesítési program

2023.09.15. 13:41 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 16 településen több mint 600 hektár újabb állami földterület kerülhet a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását segíti.

A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátásstratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.

A Kormány által 2015. évben meghirdetett „Földet a gazdáknak!” Program folytatásaként a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) nyilvános árverés keretében ismét értékesíti a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó 10 hektár térmértéket meghaladó földrészleteket - összhangban a kormányzati földpolitika életképes méretű kis- és közepes gazdaságok létrehozásának és támogatásnak, a helyi gazdák földhöz juttatásának kiemelt céljával.

Az árverések keretében mintegy 22 ezer hektár állami földterület kerül meghirdetésre, több ütemben. Az árverések első ütemében több mint 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínált Szervezetünk megvételre, az árverések második ütemében közel 14 ezer hektár földrészlet, a szántó, rét, legelő művelési ágú területek mellett a vegyes művelési ágú földrészletek is meghirdetésre kerülnek.

Az árverési hirdetmények kifüggesztésére 2023. szeptember 15. napján az NFK honlapján (https://nfk.gov.hu/arveresek) kerül sor. Az árverések és a regisztráció időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást. Az árverések lebonyolítására 2023. október 16. és 2023. október 31. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – Alsótelekes, Boldva, Csincse, Mezőzombor, Prügy, Szuhogy, Taktabáj, Tarcal, Emőd, Hernádnémeti, Mezőcsát, Nemesbikk, Nyékládháza, Szemere, Szikszó, Újcsanálos közigazgatási területén – több mint 600 hektárra licitálhatnak a gazdálkodók.

Az árveréseket a vármegyében 2023. október 18. és 26. napján 8 és 15 óra között a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály (3525 Miskolc, Vologda utca 4. szám) alagsori tárgyaló termében rendezik meg.

A licitálásra regisztrálni az árveréseket megelőző munkanapon 9 és 12 óra között a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály (3525 Miskolc, Vologda utca 4. szám) alagsori tárgyaló termében lehet.

A vármegyében árverésre kijelölt földek adatait, valamint a regisztráció illetve az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményeket a képernyő ALJÁN találja.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal