Borsod-Abaúj-Zemplénben több mint 2600 fiatal vesz részt a nyári diákmunka programban

2024.07.02. 16:03 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Idén több mint 2600 diák kezdheti meg nyári munkáját július 1-jén vármegyénkben. A kormány országosan 3,8 milliárd forint bértámogatást biztosít a programban, amelyből Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének 537 millió forint áll rendelkezésére. A kormányzati támogatásnak köszönhetően 2685 fiatal nyári foglalkoztatása valósul meg idén.

Magyarország kormánya idén is meghirdette a ,,Nyári diákmunka 2024" munkaerő-piaci programot, amelynek keretében bértámogatást nyújt – a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő – munkáltatók részére a 16-25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A regisztráció már elkezdődött: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal illetékes járási hivatalainak foglalkoztatási osztályain 2024. június 17-től regisztrálhatnak, a tényleges foglalkoztatásra pedig július 1-jétől kerül sor.

A programban a 2024. július 1. és augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra lehet kötelezettséget vállalni. A támogatásokat önkormányzatok, valamint a mezőgazdaságban, a turizmusban vagy a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások kérhetik. A legtöbb diák idén önkormányzathoz jelentkezett nyári munkára.

A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.

Hosszú távú cél, hogy a diákok az elméleti tudásukat a gyakorlatban tökéletesítsék, és ehhez hozzájárul a program keretében történő munkatapasztalat-szerzés. A 2023-ban megvalósultaknak megfelelően a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint 2024-től az erdőgazdálkodás területén is lehetőséget biztosítunk a program keretében diákok foglalkoztatására. A 2024-ben országos szinten legalább 19 ezer diák – változó időtartamú – foglalkoztatása várható a program keretein belül.

A program az elmúlt években kedvező fogadtatásra talált, 2023-ban 483 597 252 Ft felhasználása mellett 4 206 diák programba vonása valósult meg. A 2013-ban indított, és azóta minden évben nyár elején meghirdetett program a területi, települési önkormányzatoknak és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeiknek, továbbá egyházi jogi személyeknek, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint ettől az évtől az erdőgazdálkodás területén működő vállalkozásoknak is támogatást nyújt a július-augusztus hónapokban foglalkoztatott diákok bruttó béréhez, így ezek a szervezetek a nyári hónapokra megnövekedő munkaerő-igényük kielégítésére előnyben részesíthetik a diákokat, egyetemi hallgatókat.

(Fotó: Mocsári László/minap.hu)

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal