Karrirexpo segíti a miskolci pályaválasztókat

2022.10.20. 15:09 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Szabad a pálya címmel rendeznek pályaválasztási kiállítást október 25-26. között a Miskolci Egyetemen. Az eseményen több mint 60 kiállító várja a 7. és 8. osztályos diákokat, hogy segítsék a fiatalokat a legmegalapozottabb döntés meghozatalában - emelte ki a sajtótájékoztatón Dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánja.

A Pályaválasztási kiállítást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Miskolci Szakképzési Centrummal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködve rendezi meg a Miskolci Egyetemen. Az eseményt ajánló sajtótájékoztatón dr. Alakszai Zoltán főispán hangsúlyozta, a kiállítás jóval több egy középiskolai seregszemlénél, hiszen akár közvetlenül a gazdasági szereplőktől tájékozódhatnak arról, hogy milyen területeké a jövő és miként javíthatják elhelyezkedési esélyeiket. Fontosnak tartjuk, hogy reális képet kapjanak lehetőségeikről, jövőbeli kilátásaikról és ehhez igazítsák képességeiket és terveiket is – tette hozzá.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy az ország egyik legnagyobb centrumaként természetesen partnerek a pályaválasztási kiállítás megszervezésében. A szervezetet bemutatva hangsúlyozta, hogy 10 intézményükben közel 7000 tanulója van jelenleg a Miskolci Szakképzési Centrumnak (MSZC), ebből 5900 fő nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt. A Miskolci SZC 1368 főnek adott szakmát csak ebben az évben. Ők valószínűleg a munkaerőpiacon meg is jelentek és sikeresen el is helyezkedtek – mondta Molnár Péter.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a kiállítással kapcsolatban kiemelte a karriertervezés fontosságát, azt, hogy a fiatalok ne csak iskolaválasztásban gondolkodjanak, hanem abban is, hogy milyen munkakörben szeretnének majd dolgozni. Az elmúlt időszakban nagyon sokat változtak a szakmák, új képzések jelentek meg, elsősorban a digitalizáció és az automatizáció hatására. Ezért nagyon fontos, hogy a pályát választó diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak legyen lehetőségük tájékozódni a megváltozott képzési rendszerről és szakmastruktúráról.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében kiemelte: A mi megyénk gazdasági alapját és erejét az ipar adja. Az az ipar, amely esetében az egy lakosra jutó termelési érték az idei év első félévében 4,2 millió forint volt, és ez 60 százalékkal meghaladta az országos átlagot. Vagyis a megyék és a főváros rangsorában Borsod-Abaúj-Zemplén a 4. helyen áll ezzel a mutatóval. Éppen ezért örömteli, hogy az iskolai intézményrendszer is fókuszál az iparra. És ide sorolom a füst nélküli iparként is emlegetett turizmust és vendéglátást is, amely a maga adottságaival a megye meghatározó ágazata. A megyei vállalkozások humánerőforrás bázisát a szakképzett munkaerő adja, és ennek alapja a duális képzés, amiért a kamara több mint 20 éve dolgozik. Mára az iskolák, a vállalkozások, a centrumok és a kamara együttműködésének köszönhetően ez a munka révbe ért. A mostani pályaválasztási kiállítás esetében fontos üzenetnek tartom, hogy a helyszín a Miskolci Egyetem. Ez hűen példázza a szakképzés és a felsőoktatás átjárhatóságának szándékát.

Október 25 és 26. -án, 10 és 16 óra között folyamatosan várják az érdeklődőket a Miskolci Egyetemen – hangsúlyozták a résztvevők.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal