Kiváló és jó minőségűek megyénk természetes fürdővizei

2022.06.02. 08:00 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén eddig három tavon és a Szajla holtágban történt meg természetes fürdőhely kijelölése. A szóban forgó szabadvizeket a Népegészségügyi Főosztály szakemberei rendszeresen ellenőrzik, de a fürdőzőket ezeken a helyszíneken is fokozott óvatosságra intik.

A nyári kánikulában a strandok mellett a megyénkben található szabadvizek is népszerűek a hűsölni vágyók körében. Ezek nagy része azonban ─különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt hely, mivel nem felelnek meg az előírt közegészségügyi feltételeknek és vízminőségük sem ellenőrzött. A Népegészségügyi Főosztály munkatársai minden szezonban felhívják a figyelmet arra, hogy csupán kijelölt fürdőhelyeket vegyük igénybe és indulás előtt tájékozódjunk azok vízminőségéről.

 

Rendszeresen ellenőrzik

A megyénkben található kijelölt fürdőhelyek vízminőségét a nyári szezon alatt folyamatosan ellenőrzik a szakemberek, rendkívüli helyzet, illetve rövidtávú szennyezés esetén külön vizsgálatról gondoskodnak. A fürdővizeket – minőségük alapján – „Kiváló”, „Jó”, „Tűrhető”, „Kifogásolt” kategóriákba sorolják. Ez alapján a Vadnai tó és a Mályi tó a 2021. évi szezon és az azt megelőző három évre vonatkozóan jó, a Muhi tó kiváló minősítést kaptak. Ezeken a helyszíneken a vízminőség mellett a szolgáltatások színvonalát is vizsgálták a szakemberek. Alapvető elvárás volt a tiszta és rendezett pihenőterület, a megfelelő számú hulladékgyűjtő, a parkolási lehetőség, az építmények rendszeres takarítása és fertőtlenítése, a rovar-és rágcsálóirtás, a zuhanyzási és ivóvíz hozzáférési lehetőség, az azonnali elsősegélynyújtás biztosítása.

 

A szabadvizek veszélyei

A kijelölt természetes fürdőhelyeknek számos kritériumnak kell megfelelniük, de a kiváló minősítés mellett is fokozott odafigyelést igényelnek. Váratlanul érheti a fürdőzőket, hogy a tavak hamar mélyülnek és a víz néhol nyáron is jéghideg. A nem fürdőzésre kijelölt helyszíneken emellett a fertőzésveszély is jóval nagyobb lehet.

 

Fürdőzésre kijelölt természetes fürdőhelyek megyénkben:

1. Vadna tó, Vadna 291/171. hrsz „Vadna Park Üdülőközpont” két kijelölt partszakasza (1. és 2. strand)

fürdési idény: 2022. június 01 – augusztus 31.

2.Mályi tó, Mályi, Madarász V. u. 1163. hrsz „Mályi Beach”

fürdési idény: 2022. június 01. - szeptember 01.

 

3.Muhi tó, Muhi külterület 036/1 és 036/2 hsrz „Realxtreme Vízi Paradicsom”

fürdési idény: 2022. június 01. – augusztus 31.

 

4. 3465 Tiszabábolna, külterület 0227 hrsz. alatti „Babuna Beach” (Újonnan nyitott)

fürdési idény: 2022. június 17. – augusztus 31.

 

Az Arlói-tó Suvadás-ligetet, a Hejő-tó Vice-beach Szabadidőparkot, a mezőzombori Dorgó-tó elnevezésű természetes fürdőhelyet 2022-ben üzemeltetője nem kívánja üzemeltetni. A Nyékládházi Önkormányzat Strand és a Zip’s Plázs esetén az üzemeltető még nem nyilatkozott.

 

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal