Közös újévköszöntő

2023.01.18. 10:19 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Hagyományos újévköszöntő rendezvénnyel indította a 2023-as évet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és az idén a rendezvénynek otthont adó, Miskolci Egyetem. Az eseményen, Dr. Alakszai Zoltán, a vármegye főispánja az összefogást hangsúlyozta.

Egyaránt fontosak számunkra, akik megjelentek ma nálunk – kezdte köszöntőjét Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, majd folytatta, fontosak a gazdasági élet és a politikai élet szereplői, a civilek, az egyházak képviselői éppúgy, mint a kollégáink. Komoly múltra tekint vissza az egyetem, büszkék vagyunk selmeci hagyományainkra, ez kellő erőt ad számunkra ahhoz, hogy innovatív jövőt építsünk. A Miskolci Egyetem a tudás és a közösség campusa is egyben – tette hozzá a rektor. Úgy gondoljuk, hogy a helyi problémákra csak a helyben képzett szakemberek tudnak megoldást adni. A mi feladatunk az, hogy valamennyi munkaerőpiaci szektor számára képzett szakembert biztosítsunk, és kutatás-fejlesztéssel válaszolni tudjunk a felmerülő, megoldásra váró helyzetekre, problémákra – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Horváth Zita. 

Össze kell fognunk, együtt kell működnünk - jelentette ki Dr. Alakszai Zoltán. Ki kell nyitnunk a kapunkat a gazdaság szereplői, a kamarák és a szakmai szervezetek előtt, hogy közösen találhassunk válaszokat a jelen kihívásaira – fogalmazott a főispán. A fiatalok szerepéről szólva kiemelte: ők a vármegye jövői, ők azok, akikre építhetünk, valójában értük dolgozunk minden nap. Minden pillanatban arra kell törekednünk, hogy jobbak, hatékonyabbak és jobban működőek legyünk – hangsúlyozta Dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja.

A gazdaság együttműködése a kormányhivatallal, az önkormányzatokkal, a tudományos élet szereplőivel garancia lehet a vármegye fejlődésére - erről Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke beszélt pohárköszöntőjében. „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” – idézte Széchenyi István gondolatait, hangsúlyozva, hogy a BOKIK kiemelten fontosnak tartja az erős vármegyei közösség építését.  A gazdaság nincs rossz állapotban, a gazdaság erős, a vállalkozók lelki állapotát pedig kimondottan pozitívnak látom. A kihívásokra kész válaszokat fognak tudni adni – mondta Bihall Tamás. A BOKIK elnöke a gazdaságról szólva hozzátette, hogy a 2022-es évet a vármegye pozitív számokkal zárta. Példaként említette, hogy jobbak a foglalkoztatási és a munkanélküliségi mutatóink, mint 2021-ben, majdnem 16 százalékpontos a javulás. Az ipari teljesítmény közel 10 százalékkal bővült, ez magasabb, mint az országos átlag. Összességében a vármegye fölzárkózott Győr-Moson-Sopron, Komárom és Fejér vármegyék szintjéhez, tehát az egy főre jutó ipari termelés is közel másfélszer akkora, mint az országos átlag – foglalta össze Bihall Tamás.

Forrás: uni-miskolc.hu