Magyarok Kenyere Göncön

2022.07.25. 10:45 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Az aszály okozta nehézségek ellenére is gyűjtöttek búzát a Magyarok kenyere nevű karitatív programban a kárpát-medencei magyar gazdák. Az idei, immár 12. Búzagyűjtő Napon Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott az összefogás erejét hangsúlyozta, amely ebben az akcióban is megmutatkozik.

A Magyarok Kenyere karitatív programhoz 2013-ban csatlakozott Magyarország, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és annak Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete is.   

A Búzagyűjtő napon a Magyarok Kenyere idei megyei házigazdájának Göncnek a polgármestere, Vinter István köszöntötte a vendégeket. Majd Taskó József, a NAK megyei elnöke kiemelte, a gazdák ezzel a tettünkkel többet is adnak a gyermekeknek, mint csupán élelmet: az összefogás erejére példát, illetve a világ és az emberek jóságába vetett hitet. Azt, hogy a magyar nemzethez tartozni jó, és erre bizonyíték, hogy a gazdák által összeadott „15 millió búzaszem” szimbolikusan a 15 milliós magyar nemzetet egyesíti.  

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy a búzaszemekben a dolgozó ember tartása és hite is benne van. A kezdeményezés kapcsán pedig az összefogást is kifejezik, amely nemzetünk erőssége is. A gazdák ezt mutatták meg az összeadott búzával – folytatta. A program a kenyeret és a gyermekmosolyt szolgálja. Mindkettő olyan jelkép, amely a magyar kormány törekvéseit is jelképezi – fogalmazott. Felhatalmazást ad, hogy kiálljunk értékeink mellett. A jótett pedig áldásként az adományozókra is visszaszáll – zárta gondolatait a kormánymegbízott.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Abaúj a megye szőlőskertje, gyümölcsöskertje, éléskamrája, így jó és méltó házigazdája lesz a programnak idén Gönc. Beszédében elmondta, hogy a 2022-as év számos megpróbáltatást hozott – háborút, aszályt – és ilyenkor felértékelődik a lényeglátás. Mindennapi imádságunk („Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma”) is emlékeztet minket arra, hogy a víz és a kenyér a legfontosabb létünkhöz.  

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: egyetlen búzaszem, egyetlen jócselekedet elég, hogy győzelmet érjünk el, minden győzelem gyökere az összetartás. A magyar gazdatársadalom az önzetlenség, összefogás és megosztás erejéből merítkezve őrzi és tartja életben a magyar örökségeket.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere ügyvezetője az ünnepségen hivatalosan is megnyitotta az idei gyűjtést a megyében is. Elmondta: a 15 millió búzaszem a világ magyarságát jelképezi, a kenyér pedig az életet. 
 

Forrás: boon.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal