Rendkívüli egyeztetést kezdeményezett a kormányhivatal a merkaptán gázszag ügyében

2024.08.30. 12:26 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Dr. Alakszai Zoltán főispán rendkívüli megbeszélést hívott össze a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén – Sajóbábony és környékén – terjengő etil-merkaptán gáz ügyében, ahol a leginkább érintett 14 település polgármesterei, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a környezetvédelmi hatóság munkatársai egyeztettek a lakosságot érintő problémáról. 

Kép

Kedd óta bűzös szag terjeng Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes településein, amely kapcsán több jelzés, lakossági bejelentés is érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalhoz.

A lakosságot zavaró, ipari eredetű szaghatások visszatérő problémaként jelennek meg Sajóbábonyban és a környező településeken. A környezetvédelmi hatáskörében eljáró Kormányhivatal a bejelentésekben foglaltakat minden esetben kivizsgálja, és jogszabálysértés esetén megteszi a hatáskörébe tartozó szükséges intézkedéseket.

A sajóbábonyi ipari park területét a környezetvédelmi hatóság kiemelten kezeli, a rendszeres, éves ellenőrzések mellett két alkalommal tartott helyszíni ellenőrzést az érintett cég telephelyén, és további 14 alkalommal került sor lakosságot zavaró bűzszennyezéssel kapcsolatos szemlékre a szaghatások azonosítása, felderítése céljából Sajóbábony, Sajóecseg, Sajókeresztúr, Szirmabesenyő településeken.

Az augusztus 29-én összehívott rendkívüli egyeztetésen Dr. Alakszai Zoltán főispán kiemelte, a környezetvédelmi hatóság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenkivel betartassa a környezetvédelmi jogszabályban foglaltakat, továbbá megerősítette, hogy a Kormányhivatal rendkívül komolyan veszi a lakosság életminőségének rontásával kapcsolatos jelzéseket, és a jogszabályi keretek között, de a hatósági eszköztár valamennyi elemét felhasználva, mindent megtesz a környezetvédelmi szabályok betartatásáért.

Kifejtette: a környezetvédelmi hatósági vizsgálat azonosította a szaghatás forrását és folyamatban van a tényállás tisztázása. Jogszabálysértés megállapítása esetén bírság kiszabása mellett – súlyosságtól függően – intézkedési terv elkészítésére, vagy az alkalmazott technológia felülvizsgálatára kötelezhető a jogszabálysértő vállalkozás annak érdekében, hogy az észlelt probléma jövőbeli előfordulásának kockázatát megszüntessék, vagy legalábbis minimálisra csökkentsék.

Ez az anyag az etántiol vagy más néven etil-merkaptán színtelen, kellemetlen szagú folyadék, mely vízben rosszul, alkoholban jól oldódik. Az etántiolnak nagyon kellemetlen szaga van, amelyet az ember igen kis koncentrációban is érez (egyetlen etántiol a 2800 millió levegőmolekula között). Szaga a póréhagyma vagy a vöröshagyma szagára emlékeztet. Etántiolt szándékosan adagolnak a szagtalan földgázhoz és a propán-bután gázhoz, hogy a tűz- és robbanásveszélyt megelőzzék.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal