Szeptember 13-áig igényelhetik a szülők az ingyenes HPV-oltást

2024.09.02. 16:13 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

A 2024/2025-ös tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szüleinek HPV (humán papillomavírus) elleni ingyenes védőoltás önkéntes igénylésére.  

A méhnyakrák megelőzhető! Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák-megelőző állapot és tartósan fennálló fertőzés ellen. A hazai HPV-oltási program célja az egészséges életkezdet megalapozása a gyermekkorban és a felnőtté válást megelőző időszakban, az egészségi állapotra pozitívan ható tényezők egészségtudatos választásának elősegítése, valamint a betegségek kialakulási kockázatának jelentős csökkentése.

2024/2025. tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát szeptemberben kezdő leányok és fiúk önkéntes HPV elleni védőoltására az oktatási intézményben szervezett oltások során. Mivel a HPV által okozott rákos megbetegedések lányoknál és fiúknál egyaránt előfordulhatnak, fontos, hogy védőoltásban részesüljenek.

Az iskolai kampányoltás keretében a Gardasil 9 oltóanyaggal történik az oltás, amely védelmet nyújt a HPV 7 típusa ellen, amelyek leggyakrabban rákot okoznak, valamint további 2 típusa ellen, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A 2006 óta elérhető HPV elleni védőoltásból világszerte mintegy 500 millió adagot adtak be, és a védőoltást hatékonynak és biztonságosnak találták.

Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segíthet csökkenteni a magas kockázatú HPV vírus megfertőződésének kockázatát. Az első oltás idején 15. életévüket be nem töltött gyermekek esetében a védőoltási sorozat első részletét 2024 októberében kell beadni, a második oltás 6 hónap múlva, 2025 áprilisában lesz esedékes. A két oltás között minimum 5 hónapnak el kell telnie. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához három dózis beadása szükséges a Gardasil 9 oltóanyagból.

A szülők, a beleegyező nyilatkozat kitöltésével, önkéntesen kérhetik gyermekük számára az ingyenes HPV elleni védőoltást. Az iskolai oltási kampány, amely immár 10. éve zajlik, eddig közel 425 ezer tanulót immunizált a humán papillomavírus 9 típusa ellen. Ahhoz, hogy a gyermekek számára biztosított legyen az oltóanyag, legkésőbb 2024. szeptember 13-ig el kell jutatni a kitöltött szülői/gondviselői beleegyező nyilatkozatot az iskolavédőnőhöz.

A magyar védőoltási rendszerben szerepel a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás. A védőoltás a hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként került bevezetésre, amely célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. A program keretében a leányok és fiúk kaphatják meg a térítésmentes védőoltást, akik betöltötték a 12. életévüket és az aktuális év szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani minden jogosult számára az állam által biztosított HPV elleni védőoltást. A védőoltás önkéntes, annak beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges.

A hazai HPV-oltási programban elért eredmények nemzetközi összehasonlításban is dicséretesek. Ez az európai szinten is jó eredmény egyrészt a szülők felelős döntésének, másrészt az iskolai védőnői és iskolaorvosi szolgálat elkötelezett szervezőmunkájának köszönhető, amit ezúton is köszönünk.

Ha bármilyen kérdése van, hívja a 0-24 órában ingyenesen elérhető Egészségvonalat a 1812-es telefonszámon, ahol szakértő kollégák megválaszolják a kérdéseit vagy látogasson el a https://egeszsegvonal.gov.hu  weboldalra.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal