Szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

2024.06.19. 12:13 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Megérkezett az igazi nyári kánikula Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe is. Az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriasztást adott ki 2024. június 19-én (szerda) 00.00 órától kezdődően 2024. június 22-én (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére vonatkozóan.

Az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri – vagy meghaladja – a 27°C-ot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

 

Tanácsok hőség idejére:

  • A nagy melegben sok folyadék fogyasztása ajánlott a kiszáradás megelőzése érdekében, azonban az alkohol, valamint a koffeintartalmú italok fogyasztása kerülendő. Krónikus vesebetegségek, valamint szív- és érrendszerei megbetegedés esetén a folyadékbevitel mértékét mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal!
  • A folyadékpótlás mellett a sópótlás is elengedhetetlen!
  • 11.00-15.00 óra között semmiképpen nem ajánlott a tűző napon tartózkodni. A leégés elleni védelem megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával érhető el. A legmelegebb órákban javasolt árnyékban tartózkodni. A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra! A kánikulában jelentős izommunkát végzők testhőmérséklete akár 39°C-ra is emelkedhet, ami jócskán a láz tartományába esik.
  • Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt, vagy alig szellőző gépkocsiban!
  • A szobahőmérsékleten tartható gyógyszerek fénytől védett helyen tárolandók. A hőségben célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra. A hőség ideje alatt jelentkező tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel orvosukat, a rendszeresen gyógyszereket szedő betegek kérjék ez ügyben kezelőorvosuk tanácsát.
  • Figyeljünk oda még jobban a családtagjainkra, ne restelljünk rákérdezni, hogy a szokásos gyógyszerek bevétele megtörtént-e.
  • Zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel!
  • Napközben a magas hőmérséklet miatt ablakok zárva tartandóak. Függöny vagy egyéb sötétítő használata csökkenti a lakás belső helyiségeinek túlzott felmelegedését. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is).
  • Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39°C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28°C körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátor szárítja a levegőt, ezért használata csak rövid ideig javasolható. Felhívjuk a figyelmet a légkondicionálók használata során az alacsony hőmérséklet és nagy ventilátor fokozatra való beállítás veszélyeire is. Több órán keresztül a folyamatos hideg léghuzatban való tartózkodás is káros lehet a szervezetre.
Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal