Véradással segítettek a kormánytisztviselők

2022.05.20. 11:52 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ismét csatlakozott az országos Kormánytisztviselői Véradó Hét kezdeményezéshez. Csütörtökön Miskolcon,  a hivatal  Meggyesalja utcai épületben, - ahol a Népegészségügyi Főosztály kapott helyet, várták az önkénteseket az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai.

60 kormánytisztviselő nyújtotta segítségre karját, hogy vért adjon, május 19.-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületében. A véradók között voltak olyanok, akik először segítettek ilyen módon (7 fő), de voltak rendszeres véradók is. Legtöbben a  Miskolci Járási Hivataltól és a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályról jelentkeztek. A megjelent kormánytisztviselők fontosnak tartották, hogy ilyen módon is segítsenek a társadalom többi tagjának. Az elmúlt néhány évet tekintve  most adtak a legtöbben vért. Az elmúlt két évben 45-55 fő közötti véradó segített, ami az új koronavírus járványt figyelembe véve magas megjelenést jelent.

Kép

Az Országos Vérellátó Szolgálat  a szakmai előírások és igényeknek megfelelően többféle vérkészítmény előállítására használja fel a levett véreket.  A vér útja a véradást követően kettéválik. A 450 ml-nyi vér a vérkészítmény-előállító részlegbe kerül, míg a mintacsövek a kivizsgáló laboratóriumokban folytatják útjukat. (A vérkészítmény-előállító részlegben 3 féle készítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. A megfelelő minőség biztosítása érdekében a vérkészítmények előállítását a vételt követő 24 órán belül el kell végezni. A kivizsgáló laboratóriumban a levett vér vércsoportját, az esetleges fertőző vírusok, baktériumok, ún. fertőző ágensek jelenlétét vizsgálják. A vérkészítmények előállításával párhuzamosan zajlik a vérek kivizsgálása.

Kép

Amennyiben a kivizsgálás során a vércsoport tulajdonságok egyértelműen meghatározhatók és a fertőzésekre vonatkozó vizsgálatok is negatív eredménnyel zárulnak, akkor a végső szakmai jóváhagyást követően a vérkészítmények kiadhatóak az egészségügyi intézményeknek, felhasználhatók a rászoruló betegek kezelése során. Míg egy egység teljes vérből egy egység vörösvérsejt koncentrátum és egy egység plazma készül, addig egyetlen egység trombocita készítmény előállításához 4 véradó vérére van szükség. Az egyes vérkészítmények különböző tárolási körülményeket igényelnek és a felhasználási idejük is eltér egymástól:

- A vörösvérsejt –készítmény 4 +-2 fokos hűtőben tárolva 35 napig használható fel

-A trombocita készítményt 20-24 fokon kell tárolni. A trombocita készítményt csupán 5 napig lehet felhasználni.

-A leghosszabb felhasználási ideje a plazmakészítménynek van, – 25 fok alatt tárolva 2 évig felhasználható. )

A https://www.ovsz.hu/hu/veradas linken további fontos információk elérhetőek (pl. ki adhat vért, hogyan zajlik a véradás, igazolások, irányított véradás, stb).

Ezúton is köszönjük valamennyi Véradónk önzetlen segítségét!

 

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Kormányhivatal