Töltse le mobiljára a Kormányablak alkalmazást! Google Play App Store

...

Folytatódnak a földárverések

Miniszterelnökség | 2023. szeptember 21. 15:10

Újabb 10 hektár térmértéket meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz az árverések második ütemében. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók és a helyi termelők földhöz jutását támogatja.

...

A mellrák és méhnyakrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet Salgótarjánban

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. szeptember 30. 16:47

15. alkalommal rendeztek figyelemfelkeltő sétát a mellrák, illetve ötödik alkalommal a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében is Salgótarjánban. Az eseményt ezúttal is közösen szervezete a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete.

...

A HPV okozta betegségek megelőzhetők!

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. szeptember 08. 15:22

A HPV - azaz a Humán Papilloma Vírus - okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a vírus egyes típusai bizonyos méhnyakrák fajták kialakulásában jelentős szerepet játszanak. A mértékadó nőgyógyász szakemberek szerint lényegében HPV fertőzés nélkül nincs, vagy csak elenyésző számban fordul elő méhnyakrák. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete kiemelt feladatának az elsődleges (HPV elleni védőoltás) és másodlagos (méhnyak szűrés) megelőzés fontosságának hangsúlyozását minden létező fórumon keresztül.

...

Félnapos ügyfélfogadási szünet lesz a salgótarjáni kormányablakban

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. szeptember 07. 10:11

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a salgótarjáni kormányablak - előre tervezett áramszünet miatt - 2023. szeptember 27-én (szerdán) délelőtt zárva tart, az ügyfélfogadás ezen a napon 12:00 órakor kezdődik majd.

...

Mátramindszenten hajtott fejet a bányászok előtt a főispán

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. szeptember 05. 15:38

Az ország számos pontján rendeztek bányásznapot szeptember első napjaiban, amit 1951-től szeptember első vasárnapján – és az ezen dátum környéki napokon – országosan egységesen tartanak, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt vezető Szabó Sándor főispán az idei évben a Mátramindszent Község Önkormányzata és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) helyi csoportja közös, pénteken rendezett megemlékezésén hajtott fejet a bányászok előtt.

...

Felfüggesztette az akkumulátor-feldolgozó működését a kormányhivatal

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. augusztus 23. 09:06

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden. A bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. A hatóság, mielőtt elrendelte a súlyos szankciót, a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve hat alkalommal, összesen közel 100 millió forint bírsággal sújtotta a vállalkozást.

...

Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban is

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. július 20. 13:46

Hosszabb időtávon és éven belül is jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban. Napjainkra a nyilvántartásban szereplők száma immáron stabilan a 2012-es csúcsérték kevesebb mint fele. A tendencia megegyezik az országos folyamatokkal, ahogyan az álláskeresők aránya is követi az országos trendeket. A nagyságrendeket tekintve azonban érzékletes a különbség: amíg országos viszonylatban egy évtized alatt 12,6-ról csökkent 4,9 százalékra a mutató, addig Nógrád esetében 2012-ben 27,9-es értéken tetőzött a mostanra 10,1 százalékra apadó álláskeresői arány.

...

Nógrádban is folyamatos a parlagfüves földterületek felderítése

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. július 20. 12:46

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a külterületeken a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén továbbra is az adott település jegyzője illetékes.

...

Egészségügyi kockázatot jelent a szökőkutakban való felfrissülés

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. július 11. 16:36

A szökőkutakat nem fürdésre tervezték, ennek ellenére főleg a nyári kánikulák idején egyesek a szökőkutak vizében szeretnének felüdülést találni. A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete arra kéri a felnőtteket, saját érdekükben ezt ne tegyék, a szülőket pedig arra, hogy ne engedjék meg gyermekeiknek a szökőkutakban való felfrissülést.

...

Újabb, jelentős összegű bírságot szabott ki a kormányhivatal egy bátonyterenyei üzemre

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal | 2023. július 08. 11:56

Újabb, közel 50 millió forintos büntetést szabott ki egy bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemre a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal pénteken. A cégnek azért kell a szigorú hulladékgazdálkodási bírságot megfizetnie, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyében meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított a tavalyi évben. A kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi a vállalkozást, az elmúlt két évben az ismételt jogsértések miatt kiszabott bírságok összértéke már a 100 millió forintot közelíti. A bírság mellett a hatóság akár az üzem bezárását is elrendelheti, ha nem szüntetik meg a jogsértést.