Egészségügyi kockázatot jelent a szökőkutakban való felfrissülés

2023.07.11. 16:36 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

A szökőkutakat nem fürdésre tervezték, ennek ellenére főleg a nyári kánikulák idején egyesek a szökőkutak vizében szeretnének felüdülést találni. A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete arra kéri a felnőtteket, saját érdekükben ezt ne tegyék, a szülőket pedig arra, hogy ne engedjék meg gyermekeiknek a szökőkutakban való felfrissülést.

Kép
Illusztráció! (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A szökőkutak nem fürdési célt szolgálnak, vizük nem minősül fürdővíznek. Vizük szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, de akár állati ürülékkel is. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás, csúszós réteg) alakul ki, amiben a kórokozók elszaporodhatnak, egyben ez a bevonat rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést vagy más gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (vizes kézzel élelmiszert megfogva, vagy például a gyermekek pancsolás közben). Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek a felnőtteknél ráadásul fogékonyabbak is

A szökőkutak esetében kiemelten kockázattal bírhat a Legionella jelenléte. Ezek a baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak. A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, ezt könnyen belélegezheti az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a baktériumok a tüdő léghólyagocskáiba is képesek eljutni és helyileg gyulladást okozni - a betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést is kiválthat. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot

Az esetleges fertőződéseket megelőzendő is fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat: ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét és ne hűsítsék azzal arcukat, nyakukat. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor azt is, hogy a kánikulai időszakokban működő párakapukat ivóvízhálózatról vagy ivóvíztárolóról szükséges működtetni, így az ilyen kapuk alatti felfrissülés nem hordozza magában a szökőkutak egészségügyi kockázatait.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal