A HPV okozta betegségek megelőzhetők!

2023.09.08. 15:22 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

A HPV - azaz a Humán Papilloma Vírus - okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a vírus egyes típusai bizonyos méhnyakrák fajták kialakulásában jelentős szerepet játszanak. A mértékadó nőgyógyász szakemberek szerint lényegében HPV fertőzés nélkül nincs, vagy csak elenyésző számban fordul elő méhnyakrák. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete kiemelt feladatának az elsődleges (HPV elleni védőoltás) és másodlagos (méhnyak szűrés) megelőzés fontosságának hangsúlyozását minden létező fórumon keresztül.

Kép
Illusztráció! (Fotó: MTI/Mészáros János)

Magyarországon évente átlagosan 1500 új méhnyakrák esetet regisztrál az egészségügyi ellátórendszer, a daganatos megbetegedésben évente mintegy 4-500 nő veszíti életét. A méhnyakrák a fiatal (15-45 éves) nők között a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, de fontos kiemelni, hogy ez a rosszindulatú betegség 10-15 év alatt, lassan fejlődik ki. Hosszú ideig tünetmentes, panaszokat csak előrehaladott állapotban okoz, mindezekkel párhuzamosan korai stádiumban felfedezve nagyon jól gyógyítható. Az egyéni felelősségvállalás részeként fontos a HPV fertőzések elleni védekezésben az egészséges életmód (megfelelő táplálkozás, mozgás, dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése), a megfelelő testi higiéné, a monogám párkapcsolat, az oltás igénybevétele, továbbá az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon való részvétel.

Magyarországon átfogó méhnyakrák-megelőzési program működik, melynek alappillérei az oltás (megelőzés) és a korai felismerés (szűrések). A kormány döntése által a humán papillomavírus elleni védőoltás kötelezően felajánlandó, választható védőoltásként került be 2014 őszén a magyar védőoltási rendszerbe. Az oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályát megkezdett lányok, és a 2020/21-es tanévtől már a fiúk is igénybe vehetik térítésmentesen, önkéntes alapon, iskolai kampányoltás keretében. A HPV fertőzés okozta problémák és szövődmények értelemszerűen akkor előzhetőek meg leghatékonyabban, ha az oltást a serdülők a nemi élet megkezdése előtt kapják meg.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal az érintetti kör szüleit az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnőivel együttműködve minden évben több csatornán keresztül tájékoztatja a lehetőségről, részletes információt szolgáltatva az oltásról, tisztázva a nyitott kérdéseket. Az oltás felvételéhez szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.

Az idei tanévben is térítésmentesen kaphatják meg a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok és fiúk. Nógrád vármegyében az elmúlt tanévekben az érintett 7. osztályos tanulók, több mint 70 százaléka kapta meg a védőoltást. Amennyiben az ön gyermeke az érintett korosztályba tartozik, adja meg az esélyt neki, hogy felnőttként ne alakuljanak ki nála a HPV fertőzéssel összefüggő daganatok (méhnyakrák, pénisz rák, végbélrák, egyes szájüregi rákok) illetve a kellemetlen nemi szemölcsök. Az oltásról szóló nyilatkozatokat az iskolában kell leadni 2023. szeptember 11-ig bezárólag.

Amennyiben a döntéshez további információkra van szüksége, a Magyar Tudományos Akadémia által működtetett honlap ide vonatkozó cikkét ajánljuk figyelmébe.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal